Ali so ljudje v preteklosti izgledali starejši?

Elderly and young women with smooth skin and natural makeup standing back-to-back. Thinking, planning, dreaming
Foto: deniskomarov iz iStock

Verjetno si kdaj že listal stare družinske albume ali gledal stare filme ter bil presenečen nad dejansko starostjo upodobljenih oseb. Najstniki so pogosto izgledali kot odrasle osebe, ljudje v 30-ih letih pa vsaj deset let starejši.

To je opazno že, če si ogledamo stare fotografije znanih oseb.

Elizabeth Taylor, znano igralko, rojeno v tridesetih letih 20. stoletja, je fotograf Philippe Halsman upodobil leta 1948. Na fotografiji je stara zgolj 16 let.

Igralka Elizabeth Taylor
Igralka Elizabeth Taylor pri 16. letih. Foto: on Facebook

Ameriški glasbenik Ritchie Valens je na spodnji fotografiji star 17 let.

Ameriški glasbenik Ritchie Valens
Foto: on Reddit

In še kot zadnji primer, nekdanji nogometaš Bobby Charlton je bil tukaj, leta 1969, star 32 let.

nekdanji nogometaš Bobby Charlton
Nekdanji nogometaš Bobby Charlton pri 32. letih. Foto: on Twitter

Resnici na ljubo je starost zgornjih oseb precej nižja, kot bi sprva rekli glede na njihov videz. Taylor izgleda zelo zrelo za šestnajstletnico, medtem ko bi moškima zlahka pripisali vsaj 20 let več.

Ob brskanju po starih fotografijah lahko ugotoviš, da to niso zgolj tri izolirani primeri ter da je veliko ljudi v preteklosti izgledalo bolj zrelo kot pa danes.

Moda se spreminja in z njo naš pogled

Do neke točke je večja zrelost oseb zgolj vtis, ki ga dobimo zaradi spreminjanja mode. Obleke, dodatki, obutev, način urejanja frizure – te lepotne smernice in podobne se konstantno spreminjajo ter razvijajo.

Skozi čas se določen stil začne povezovati s starostjo in ljudje torej delujejo starejši, kot pa so v resnici. Osebe, ki so oblečene in urejene skladno s trendi tedanjega časa, lahko delujejo starejše samo zato, ker takšno modo v sedanjosti zaznavamo kot zastarelo.

Moda v 30-ih letih 20. stoletja.
Moda v 30-ih letih 20. stoletja. Foto: Lady-Photo iz iStock

Predstavljaj si na primer Elizabeth Taylor v sodobnih oblačilih, z bolj moderno pričesko in naličeno na način, ki ga danes vidimo na družbenih medijih. Verjetno bi to odbilo kar nekaj let njenemu videzu.

Izboljšave na več področjih

Ne gre pa povsem za iluzijo. Dejstvo je, da so se ljudje res hitreje starali včasih – do neke mere. Življenjski slog, prehrana, življenjski standard in zdravstvo so se do danes razvili ter so sedaj kvalitetnejši v mnogih pogledih.

Ne samo, da ljudje živimo dlje, ampak tudi bolj zdravo –  splošno gledano, seveda. Lahko bi trdili, da je tudi vedno več slabih izbir kar se prehrane tiče, še posebej v Združenih državah Amerike.

Glede na raziskavo iz leta 2018, so spremembe v staranju začele še posebej izstopati med leti 1988 in 2010. Današnje generacije naj bi bile v primerjavi s prejšnjimi biološko mlajše.

Biološka starost naj bi se znižala tako pri moških kot pri ženskah, in to pri vseh starostih; vseeno pa se stopnja spremembe razlikuje glede na starost in spol. Izboljšanje se najbolj kaže pri mladih moških, bolj kot pri mladih ženskah, ter pri starejših odraslih obeh spolov.

To morda pojasni, zakaj se razmak med povprečno pričakovano življenjsko dobo med moškimi in ženskami zmanjšuje.

Tudi lepotna industrija je napredovala. Na voljo je vedno več krem in serumov, ki izboljšujejo videz kože. Prav tako so se lepotne operacije in lepotni posegi do neke mere demokratizirali in posledično razširili. Tako lahko vse več časa ohranjamo mladostniški videz.

Vedno manj mladih staršev

Še en mogoč razlog za navidezno višjo starost oseb v preteklosti je odlašanje z začenjanjem družine. Povprečna starost ženske, ki je rodila prvega otroka, se je v zadnjih 50-ih letih dvignila za približno 5 let, vse več pa je tudi žensk, ki rojevajo v poznih dvajsetih in zgodnjih tridesetih.

Lahko bi se argumentiralo, da rojstvo otroka in skrb za njega postara ljudi, še posebej mame. Poleg tega so družine dandanes manjše, kar pomeni manj odgovornosti za starše in manj utrujen videz.

Junior novinar

Prejšnji članekJe novo vzbujen strah s strani WHO glede umetnih sladil pretiran?
Naslednji članekZavidljive številke z vpisa v prvi letnik: Zavrnjen manj kot odstotek prijavljenih

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.