Zavidljive številke z vpisa v prvi letnik: Zavrnjen manj kot odstotek prijavljenih

Kar 99,1 % kandidatom se je uresničila prva želja pri vpisu na visokošolsko izobraževanje
Kar 99,1 % kandidatom se je uresničila prva želja pri vpisu na visokošolsko izobraževanje Foto: Damir Khabirov iz iStock

Višješolska prijavna služba nam je pripravila novo statistiko glede vpisa v višje strokovno izobraževanje za šolsko leto 2023/24. Tudi tokrat je na voljo kar nekaj zanimivosti.

Do 21. julija 2023 je prijavna služba odposlala pisna obvestila o izidu izbirnega postopka, sprejeti kandidati pa se morajo v prvi letnik vpisati do 22. avgusta 2023.

Če gre za omejitev vpisa imajo prednost pri vpisu v redni študij kandidati, ki pred tem še niso bili vpisani v redni študij v višjem strokovnem ali visokošolskem izobraževanju v Republiki Sloveniji. Prav tako se ne morejo vpisati v redni študij v višjem strokovnem izobraževanju kandidati, ki so že bili tri leta vpisani v študijski program visokega šolstva.

Kaj nam pove statistika vpisa?

Preverimo malo statistike vpisa:

  • 2449 prijavljenih kandidatov v prvem prijavnem roku
  • 1946 jih je izpolnilo pogoje
  • 1930 jih je bilo sprejetih
  • 16 je bilo zavrnjenih

Letos je od 1540 kandidatov za redni študij, ki izpolnjujejo vpisne pogoje, sprejetih 1.524 ali 99,0 % (lani 99,3 %, predlani 98,1 %); od 406 kandidatov za izredni študij pa 406 ali 100 % (lani 97,1 %, in predlani 100 %).

Letos je bil sprejet sklep o omejitvi vpisa na štirih šolah: Inštitut in akademija za multimedije Ljubljana (Medijska produkcija), Šolski center Ljubljana (Mehatronika),  TŠC Maribor (Strojništvo) in CPU Ljubljana (Informatika).

Prva želja vpisa se je uresničila kar 99,1 % kandidatom

Če nekoliko obrnemo številke, vidimo, da se je prva želja za vpis uresničila kar 99,1 % kandidatom. Gre za višjo številko kot lani in predlani, ko je ta odstotek znašal 98,4 oziroma 98,5. Pri drugi želji je bilo nekoliko drugače, saj se je ta uresničila 0,9 % v primerjavi z 1,5 % lani in 1,3 % predlani.

Za redni študij je bilo s prvo željo sprejetih 99,3 % kandidatov (lani 98,4 %), z drugo 0,7 %  (lani 1,4 %), s tretjo pa 0,0 % (lani 0,2 %); za izredni študij pa s prvo željo 98,3 % (lani 98,3 %), z drugo 1,7 % (lani 1,7 %), s tretjo pa 0 % (lani 0 %).

Happy young woman using laptop sitting at desk writing notes while watching webinar, studying online, looking at pc screen learning web classes or having virtual call meeting remote working from home.
Foto: insta_photos iz iStock

O vpisu v srednje šole pa smo pisali tudi v prispevku Zanimivosti o vpisu v srednje šole.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekAli so ljudje v preteklosti izgledali starejši?
Naslednji članekLahkotno v poletju in na razprodajah z ara Shoes!

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.