Ali so ženske hitreje pijane kot moški?

New Year's / Birthday Party. Girl and boy laying on the floor full of confetti
Foto: Astarot iz iStock

V današnjem času je že splošno sprejeto, da v povprečju ženske hitreje podležejo učinkom alkohola kot moški, vendar to dolgo časa ni bilo znano dejstvo. Pravzaprav so znanstveniki prišli do te ugotovitve šele leta 1990, kar morda konec koncev sploh ni tako presenetljivo – kar nekaj časa je pitje alkohola veljalo za bolj moško navado, zato ženske niso bile vključene v klinične študije v povezavi z alkoholom.

To se je spremenilo, ko so razne vladne institucije določile, da morajo biti subjekti raziskav tudi ženske, saj se v določenih pogledih njihove fiziologije razlikujejo do te mere, da rezultatov, ki veljalo za moško populacijo, ne morejo preprosto posplošiti na ženske.

Ko se je torej spolna vrzel v medicinskih raziskavah začela zmanjševati, so strokovnjaki med drugim tudi na področju učinkov alkohola prišli do zanimivih ugotovitev.

Moško telo vsebuje več vode

Seveda je to, kako hitro oseba postane pijana, odvisno od mnogo faktorjev, ki se spreminjajo na dnevni bazi ter od osebe do osebe; koliko hrane je pojedla tisti dan, kako hitro je pila, koliko časa je spala, ali je alkohol kombinirala še s drugimi zdravili ali substancami itd.

Vendar se, če te spremenljivke postavimo na stran, vseeno ponavlja vzorec, ki je odvisen od spola zaradi fizioloških razlik.

Moško telo v povprečju vsebuje od 55-65 % vode, žensko pa od 45-55 %. Razlog za to je preprost; moški imajo več mišičnega tkiva, ki vsebuje znatno več vode kot pa maščobno tkivo, katerega imajo ženske več. Alkohol je pri slednjih zato manj razredčen in ima zato tudi večji učinek.

Happy people drinking beer at brewery bar out doors - Multicultural life style concept with genuine friends enjoying time together at open air restaurant patio - Vivid filter with focus on guy
Foto: ViewApart iz iStock

Encim, ki je odgovoren za razgradnjo etanola

Moški drugače presnavljajo alkohol kot ženske, vendar glavna razlika ni toliko v hitrosti metabolizma kot v učinkovitosti.

Kot poroča The New York Times je prelomna študija, ki je izšla leta 1990, odkrila, da imajo ženske skoraj za polovico manjšo koncentracijo encima ADH kot moški.

Encim ADH oz. alkohol-dehidrogenaza je kemikalija, ki se nahaja predvsem v jetrih in sodeluje pri razgradnji molekul etanola (kar je kemično ime za alkohol) v druge spojine, ki jih telo lažje obdela in izloči. Nekatere od teh spojin so strupene za telo, ampak so k sreči razmeroma kratkotrajne. Dokaj hitro se lahko razgradijo v manj toksične metabolite s pomočjo drugega encima, ki pa nas trenutno ne toliko zanima.

To pa ne pomeni, da strupene spojine, ki so produkt razgradnje etanola, ne zmorejo narediti škode v tem kratkem času, ko se nahajajo v telesu. Ker ta proces skoraj povsem poteka v jetrih, prav te najbolj trpijo.

Hipster friends toasting multicolored fancy drinks at fashion bar - Trendy people having fun together drinking cocktails at happy hour - Food and beverage party time concept on vivid contrast filter
Foto: ViewApart iz iStock

Torej, ker ženski organizem ne zmore tako učinkovito presnavljati etanola, več tega vstopi v njen krvni obtok preden ga telesu uspe razgraditi. Posledično povzroči močnejši občutek pijanosti (ter tudi več škode) kot pa pri moškem.

Hormoni in presnova alkohola

Zadnji dejavnik te bo mogoče presenetil; tudi hormoni igrajo vlogo pri pijanosti.

Na strani WNY Urology Associates je zapisano, da so ženske najbolj dovzetne za pijanost približno en teden pred menstruacijo – vzrok za to je v dvigu nivoja hormona estrogena. Zato v tem obdobju še slabše metabolizirajo alkohol kot ponavadi.

Poleg tega, da hitreje podležejo učinkom alkohola, potrebujejo tudi več časa, da se streznijo.

reject liquor,stop alcohol, teenager girl shows a sign of refusal of wine
Foto: Yana Tikhonova iz iStock

Ena študija, izvedena leta 1984 in objavljena v Ameriški nacionalni knjižnici za medicino, je celo pokazala, da nekaj podobnega velja tudi za ženske, ki uporabljajo hormonsko kontracepcijo. Vendar je ta študija dokaj zastarela in kontracepcija se je od takrat že precej spremenila. Brez dodatnih raziskav ne moremo zagotovo trditi, da ženske tudi v današnjem času zaradi hormonske kontracepcije slabše metabolizirajo alkohol; kar lahko odnesemo od te študije je zgolj to, da očitno res obstaja povezava med spremembami v nivojih hormonov in dovzetnosti za pijanost.

Pri moških namesto estrogena prevladuje testosteron – v njihovem organizmu je premalo estrogena, da bi lahko vplival na presnovo alkohola, zaradi česar je ta pri njih bolj učinkovita.

Junior novinar

VIRBBC
Prejšnji članekAplikacija eOsebna je tukaj! Kako jo uporabljati in zakaj?
Naslednji članekNajvečji zaslužkarji pri digitalnih bonih ’22

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.