Aplikacija eOsebna je tukaj! Kako jo uporabljati in zakaj?

Aplikacija eOsebna je tukaj
Aplikacija eOsebna je tukaj Foto: on eOsebna

Ministrstvo za javno upravo je sporočilo (veselo) novico. V spletnih trgovinah Google Play in App Store je na voljo mobilna aplikacija eOsebna, ki bi morala omogočiti enostavnejšo uporabo elektronske osebne izkaznice.

Aplikacija eOsebna za elektronsko osebno izkaznico

Aplikacija eOsebna omogoča enostavnejšo uporabo elektronske osebne izkaznice, s pomočjo katere se identificiramo pri uporabi spletnih storitev ter upravljamo z gesli elektronske osebne izkaznice.

»Z mobilno aplikacijo eOsebna želimo državljanom olajšati uporabo elektronske osebne izkaznice, kakor s skupnim imenom poimenujemo tri digitalna potrdila na čipu nove osebne izkaznice,« so zapisali na Ministrstvu za javno upravo.

Digitalno potrdilo za podpis in digitalno potrdilo za prijavo visoke ravni sta zaščitena s kodo PIN, medtem ko digitalno potrdilo nizke ravni omogoča prijavo brez vnosa kode PIN. Mobilna aplikacija omogoča brezstično uporabo elektronske osebne izkaznice, za kar se uporablja protokol NFC.

Kaj potrebuješ za uporabo aplikacije eOsebna?

Osebno izkaznico – ta mora biti elektronska. To je obvezno. Poleg osebne izkaznice s čipom potrebuješ še pametni telefon z operacijskim sistemom Android ali iOS, ki podpira protokol NFC. Tega podpira velika večina pametnih telefonov z operacijskim sistemom Android in telefoni iPhone od modela 7 dalje.

Kako deluje aplikacija?

Aplikacija eOsebna skupaj s pametnim telefonom deluje kot čitalnik osebne izkaznice s čipom. Omogoča uporabo digitalnih potrdil nizke in visoke ravni. Ko jo namestiš na telefon, moraš z njo (aplikacijo) povezati svojo osebno izkaznico. To storiš tako, da prepišeš kodo CAN (6 števk, ki so navpično napisane na desnem robu sprednje strani osebne). Povežeš lahko tudi več osebnih izkaznic. To v teoriji omogoča, da več družinskih članov uporablja svoje elektronske osebne izkaznice z enim samim pametnim telefonom.

Deluje kot čitalnik e-osebne izkaznice za prijavo v elektronske storitve in sredstvo za upravljanje z gesli, saj omogoča:

  • aktivacijo e-osebne izkaznice z začetnim geslom ali kodo PUK,
  • spremembo kode PIN in
  • odklepanje e-osebne izkaznice s kodo PUK.

Mobilna aplikacija eOsebna deluje na pametnih napravah, ki podpirajo protokol NFC in je dostopna prek trgovin Google Play in App Store.

Ko sta elektronska osebna izkaznica in aplikacija povezani, se lahko z njo prijaviš v katerokoli spletno aplikacijo, ki omogoča prijavo preko storitve SI-PASS. Kako to storiš?

S seznama izberi prijavo z elektronsko osebno izkaznico in mobilno aplikacijo. Pri tem lahko uporabiš brskalnik na telefonu ali računalniku. Pri slednji izbiri moraš ob prijavi s kamero preko aplikacije eOsebna zajeti kodo QR, ki se izpiše na zaslonu osebnega računalnika.

Z mobilno aplikacijo eOsebna lahko urejaš nastavitve aplikacije ter pregleduješ podatke elektronske osebne izkaznice. Z mobilno aplikacijo lahko elektronsko osebno izkaznico tudi aktiviraš, ji spremeniš kodo PIN ali jo odkleneš s pomočjo kode PUK.

Ob mobilni aplikaciji eOsebna seveda ostaja tudi klasičen način (s čitalnikom) uporabe elektronske osebne izkaznice za prijavo v elektronske storitve in za e-podpisovanje ter urejanje gesel.

Dodatna navodila in pojasnila o aplikaciji eOsebna

Ministrstvo za javno upravo obljublja, da bodo v začetku januarja 2023 uporabo mobilne aplikacije eOsebna podrobneje predstavili tudi v živo, na voljo pa bodo tudi video filmčki oziroma natančni video prikazi namestitve in uporabe mobilne aplikacije eOsebna.

Aplikacija eOsebna je dostopna v trgovinah Google Play in App Store.

Urednik portala Student.si

VIRMobilna aplikacija eOsebna
Prejšnji članekOcena filma: Ona ve
Naslednji članekAli so ženske hitreje pijane kot moški?
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.