Ali ste vedeli, da se datumi po svetu zapisujejo na različne načine?

Kako datume zapisujejo po svetu?
Kako datume zapisujejo po svetu?

Si med tistimi, ki menijo, da je izbrana oblika datuma popolnoma nepomembna in da se lahko uporablja katerakoli oblika, če je le datum pravilno naveden? Ali si že kdaj opazil, da obstajajo različni načini navajanja datuma, in se spraševal, zakaj in kakšna je lahko njihova različna uporaba? V prispevku izveš, zakaj je oblika datuma pomembna.

Najprej je treba poudariti, da je datum natančen sporazum, s katerim se opredeli eden od dni v koledarju. Zato format datuma ne predstavlja nič drugega kot reprezentacijo tega dogovora.

Zapis datuma: dan-mesec-leto

  • Primer: 19. 3. 2024

V nasprotju s tem, kar bi morda mislil, ima tudi format datuma, čeprav je njegova uporaba najrazličnejša, svoje korenine v antiki. Govora je o formatu po gregorijanskem koledarju.

Format za prikaz datuma dan-mesec-leto je najbolj razširjen na svetu. Izvira iz uporabe izrazov, kot je “četrti dan meseca junija v letu našega Gospoda 1996”, v pravnih in verskih dokumentih.

Zapis datuma: leto-mesec-dan

Pričakovali bi, da je pisanje datumov že standardizirano. Dejansko je bilo standardizirano s standardom ISO 8601, ki določa mednarodni standard za zapisovanje datumov v obliki leto-mesec-dan.

Ta oblika ni razširjena, dejansko pa se uporablja v nekaj državah, na primer na Madžarskem, Švedskem, Japonskem, Kitajskem …

Standard ISO 8601 določa obliko zapisa časa: leto, mesec, dan, ura, minute in sekunde.

  • Primer: 2024-03-19 13:42:23

Čeprav je bil ta standard uveden leta 1988, je bil šele pred kratkim vključen v mednarodni standard ISO 8601. V vsakdanjem življenju se še ni uveljavil.

Zapis datuma: mesec-dan-leto

  • Primer: 3/19/2024

To je najbolj netipičen format, saj je večji poudarek na mesecu kot na dnevu in letu. Seveda se uporablja v ZDA.

Zapis datuma po svetu

Zapis datuma po svetu
Zapis datuma po svetu Foto: TopoChecker on wiki
  • Turkizna: dan-mesec-leto.
  • Rumena: leto-mesec-dan.
  • Magenta: mesec-dan-leto.
  • Zelena: dan-mesec-leto ALI leto-mesec-dan.
  • Rdeča: dan-mesec-leto ALI mesec-dan-leto.

Čeprav se morda zdi banalno, so datumi in njihova oblika zapisa zelo pomembni. Vse se vrti okoli datumov, ki pogosto predstavljajo določen rok. Samo pomislite na točen dan, do katerega je treba plačati položnice, ali na rok uporabe živila. Brez sporazuma o datumih bi svet ostal brez najpomembnejšega predpisa s katastrofalnimi posledicami.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.