Amazon prepovedal uporabo kartic Visa

Amazon je napovedal konec uporabi kartic Visa, ki so bile izdane v Veliki Britaniji. Prepoved bo začela veljati z 19. januarjem naslednje leto. Uporabniki in kupci bodo lahko še vedno uporabljali Visa debetne kartice in kartice MasterCard, American Express ter ostale. Čemu je prišlo do take prepovedi s strani podjetja Amazon?

Amazon je napovedal prepoved kartic Visa za Otočane

Amazon je kartice Visa prepovedal iz popolnoma preprostega razloga, ki se imenuje denar. No, ne popolnoma denar, saj gre za prepir glede višine provizij. Visa je imela v času, ko je bila Velika Britanija del Evropske unije maksimum nastavljen na 0,3 odstotka, kolikor je znašala provizija. Po slavnem Brexitu je višina provizije močno narasla in namreč na 1,5 odstotka. Čeprav je Amazon napovedal prepoved izključno Visa karticam, so se enakega zvišanja polotila tudi druga podjetja, ki so izdajatelji kartic. MasterCard je provizijo zvišal še pred Viso, a ni dobil prepovedi.

Poznavalcem za zdaj še ni jasno, zakaj je Visa edina, ki je dobila prepoved. Mnogi ugibajo, da gre za lep način sporočanja, da se tega ne bo dovolilo. Odločili so se za enega, namesto da bi se lotili celotne industrije, kjer najverjetneje ne bi zmagali. Druga možnost oziroma ugibanje je zvišanje provizij pri karticah Visa, ko gre za spletno obdelavo in istočasno znižanje provizije, ko gre za druge prenose sredstev oziroma plačila.

Amazon in Visa imata še več kot dva meseca za pogajanje okoli prepovedi
Amazon in Visa imata še več kot dva meseca za pogajanje okoli prepovedi

Besedni dvoboj Amazona in Vise, ki ni dokončen

»Strošek sprejemanja kartic je še vedno ovira pri ponudnikih, ki želijo zagotavljati najnižje cene. Ti stroški bi morali s tehnološkim napredkom padati, a se vedno bolj opaža njihovo naraščanje. Rezultat konstantnega višanja provizij pri Visi je, da smo se pri podjetju Amazon odločili, da ne bomo več sprejemali kartic Visa iz Velike Britanije z datumom 19. 1. 2021. Uporabniki lahko še vedno uporabljajo preostale debetne kartice (vključujoč Visa-debit) in druge kartice, ki niso Visa za svoje nakupe na Amazon.co.uk,« je podjetje oznanilo na svoji spletni strani in v izjavi za javnost.

»Britanski kupci lahko danes in preko prazničnega obdobja nakupujejo s karticami Visa na Amazonu. Razočarani smo, da nam Amazon grozi s prepovedjo uporabe kartic v prihodnosti. Ko so omejene možnosti uporabnikov ne zmaga nihče. Z Amazonom imamo večletno sodelovanje in še naprej se ga bomo trudili vzdrževati, da bodo naši uporabniki kartic lahko nemoteno uporabljati kartice Visa tudi v letu 2022 in pozneje,« pa se je glasila izjava govorca za javnost s strani Vise.

Podjetje Amazon z napovedjo prepovedi uporabnikom Visa kartic
Podjetje Amazon z napovedjo prepovedi uporabnikom Visa kartic

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekOblikuj svoj unikaten fotokoledar 2022
Naslednji članekZakaj je Facebook spremenil svoje ime?

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.