Amazon zaradi koronavirusa na novo zaposlil 100.000 delavcev

Izbruh novega koronavirusa je ves svet zaklenil med štiri stene. Čas v samoizolaciji ogromno ljudi preživlja za računalnikom. In ker je klasično nakupovanje odsvetovano ali celo prepovedano, so se gneče iz trgovskih centrov preselile na spletOgromno povpraševanje in eksponentno rast naročil preko spleta z vsega sveta beležijo tudi na multinacionalnem portalu Amazon 

Da bi se uspešno spopadli z neverjetno rastjo povpraševanja v času epidemije koronavirusa, je moral Amazon v ZDA zaposliti kar dodatnih 100.000 skladiščnikov in dostavljavcevPri Amazonu pravijo, da je potreba po tolikšni delovni sili za ta čas v letu skrajno neobičajna.  

prime day

Zaradi epidemije povišanje plač 

Amazonovi zaposleni v ZDA bodo do konca aprila deležni povišanja plače za 2 dolarja na uro. Tudi v Veliki Britaniji bodo njihovi delavci plačani 2 funtov več na uro, delovni sili v okviru Evropske unije pa bodo plačo povišali za približno 2 evra na uro.  

Podjetje skuša zapolniti delovna mesta tako s polnim kot tudi s skrajšanim delovnim časom. Zaradi tako ogromne potrebe po delovni sili z veseljem zaposlujejo tiste, ki so zaradi izbruha koronavirusa izgubili službe v gostinstvu, turizmu in prometuPoudarjajo seveda, da so to zaposlitve za določen čas in bodo te delavce, ko bo stanje spet normalno in jih bo bivši delodajalec spet lahko zaposlil, morali odsloviti.  

Amazonovo skladišče.
Kako dobro so Amazonovi delavci zaščiteni pred okužbo?
Foto: Fox 4 News.

Kako varni so v času epidemije Amazonovi zaposleni? 

Da bi zaščitili svoje zaposlene, jih na Amazonu sicer spodbujajo, naj zmanjšajo stike med sabo na minimum (social distancing) in sprejemajo ukrepe za temeljito čiščenje. Bo to dovolj? Amazon ne slovi ravno kot podjetje, ki bi uspešno zagotavljalo varnost svojim zaposlenim (letno se v njihovih skladiščih primeri ogromno težkih poškodb), poleg tega pa lahko novi virus na kartonu, iz katerega so škatle za pošiljke, preživi vsaj en dan. 

Amazon spodbuja delo od doma za tiste delavce, ki to seveda lahko počnejo. Delavcs potrjeno okužbo z virusom covid-19 so poslali domov v samoizolacijo in jim obljubili plačo dveh tednov dela. Dodatno bodo te zaposlene podprli z denarjem iz socialnega fonda podjetja (Amazon Relief Fund), ki razpolaga s 25 milijoni dolarjev.  

VIREndgaget
Prejšnji članekZ višjimi poslanskimi plačami v boj z epidemijo
Naslednji članekBenetke: do poceni kuponov za parkirišče po znižani ceni

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.