Z višjimi poslanskimi plačami v boj z epidemijo

»Spoštovani Slovenke in Slovenci, sodržavljani, dragi rojaki!« To so besede vzete iz govora slovenskega premiera Janeza Janše. Bitka z epidemijo, poleg že sprejetih ukrepov, potrebuje tudi nove, bolj dolgoročne. Janša poudarja, da morajo biti ti ukrepi predvsem finančne in gospodarske narave. In prišel je ukrep. Dvig plačilnega razreda ministrom, sekretarjem in njihovim ekipam. S tem vlada sicer ni premaknila jezička na tehtnici v korist Slovenije, temveč je temelje, na katerih stoji, še bolj zamajala. Epidemija je namreč še vedno tukaj in niti višji plačilni razred ministrov in sekretarjev nas pred njo ne bo rešil.

Ne dvig plač, ampak višji plačilni razred

Govorimo o dvigu plač ministrov v 64. plačilni razred, ki bi jim prinesel 5.211,10 €. To je za ministre tudi najvišji možni razred. Sicer pa je tudi ta drugi po vrsti, takoj za 65. razredom. Državni sekretarji pa bi prišli v 61. plačilni razred, ki bi jim prinesel 4.632,64 €. V prejšnji vladi pod vodstvom Marjana Šarca so bili ministri v 62. razredu, državni sekretarji pa v 59. To sta bila najnižja možna razreda. Zdaj so z novo vlado to spremenili in jih postavili v najvišji možni plačilni razred. Gospod Janša je to dejanje nekako upravičil na Twiterju, a je bila novica med ljudmi bolj slabo sprejeta.

Premierjev komentar na dvig plačilnih razredov
Premierjev komentar na dvig plačilnih razredov

Delo v nevarnih razmerah

»Verjetno se strinjate, da gre za delo v nevarnih in rizičnih razmerah, tako kot za zdravnike in medicinske sestre,« je dvig plače upravičil minister za javno upravo Boštjan Koritnik. Vlada naj bi sicer pripravljala tudi dvig plač za zdravstvene delavce in vse tiste, na katere je epidemija vplivala. Vlada je danes tudi dala soglasje za določitev plačilnega razreda javnim uslužbencem, ki bo za tri razrede višji kot ga zahteva oziroma predlaga delovno mesto. Ta odločitev se tiče tistih, ki so službeno direktno povezani s funkcionarjem ministra, sekretarja ali predstavnika vladnih služb.

Tudi slepa kura zrno najde

Če bi si upal, bi lahko rekel, da so vodilni sprejeli odločitev, katere bi bil vesel katerikoli uslužbenec v katerem koli podjetju. Dvig plač za tri plačilne razrede. Ampak ker so časi izjemno kritični in ker je to vlada, si tega ne upam reči. Bi pa čestital vladi in premierju ob najboljšem powermove-u v zadnjih letih. Sprejemati neverjetno kontroverzne odločitve v času, ko je prepovedano druženje in zbiranje ljudi. Seveda ne bo protestov, če so ti prepovedani in je v poteku epidemija.

Poteza je kontroverzna, še posebej v časih, ko večina samostojnih podjetnikov ne ve, kako bo prišla skozi mesec. Žal časi niso primerni za to, da nekdo s plačo 4 tisoč evrov dobi še višjo, medtem ko je na prvi bojni liniji nekdo, ki ima komaj tisoč evrov plače – če sploh. Sicer je vse v skladu z zakonom, ampak je to zadnja stvar, o kateri bi morali zdaj razmišljati. Pred tem bi bilo treba razmišljati na primer o pomanjkanju zaščitne opreme za medicinsko osebje, ki se z boleznijo bori na prvi bojni liniji. Seveda tudi slepa kura zrno najde in zato ne dvomim, da bo poleg ukrepov, ki so bili sprejeti že v preteklih dnevih, v naslednjih mesecih epidemije sprejet še kakšen pravilen ukrep.

Pa še nekaj za tiste, ki bi slučajno rabili ta podatek. Ministri in člani parlamenta v Singapurju so se za en mesec odpovedali svojim plačam, da bi te lahko šle tistim, ki jih res potrebujejo.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekNenavadni primer zvezde Severnice
Naslednji članekAmazon zaradi koronavirusa na novo zaposlil 100.000 delavcev

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.