Amazonu kazen v višini 886,6 milijonov dolarjev

Podjetje Amazon je doletela gromozanska finančna kazen, ki jo je izdala luksemburška državna komisija za varovanje podatkov. Kazen je giganta doletela zaradi domnevnega kršenja zakonov o podatkih, ki jih določa Evropska unija. S kaznijo v višini 886 milijonov dolarjev, se Amazon ne strinja in se bo branil z vsemi močmi.

Kazen izdana s strani luksemburške komisije

CNPD oziroma Državna komisija za varovanje podatkov (Commission Nationale pour la Protection des Données) v Luksemburgu je kazen izdala že šestnajstega julija. Sodeč po zakonih GDPR morajo podjetja svoje stranke najprej prositi za dovoljenje uporabe njihovih osebnih podatkov. V nasprotnem primeru jih čaka visoka kazen.

»Verjamemo, da je odločitev CNPD-ja brez dokazov in nameravamo se braniti na vso moč, če bo treba,« so na kazen odgovorili pri Amazonu. Ena izmed njihovih uslužbenk za javno komuniciranje je že pojasnila, da ni prišlo do kršenja zakonov ali dovoljenj.

Že pred nekaj meseci je Wall Street Journal poročal, da naj bi se Amazonu »nasmihala« kazen v višini pol milijarde dolarjev. Predvsem zaradi sprememb o varovanju podatkov na območju Evropske unije.

Amazon je v lanskem letu
Amazon je v lanskem letu

Amazon se oddaljuje od kazni

Ali je kazen upravičena ali pa ima Amazon prav, bomo videli v naslednjih dnevih oziroma tednih. Če je kazen upravičena, bo moral Amazon plačati 886,6 milijonov dolarjev oziroma nekoliko več kot 750 milijonov evrov. Sama kazen, ki je že zelo blizu milijarde, pa ne bo veliko pomenila za ameriško ultra-podjetje. V lanskem letu je Amazon namreč zabeležil kar 21,66 milijard dolarjev dobička.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekKaj se dogaja v Libanonu? 
Naslednji članekXiaomi se seli v svet pametnih avtomobilov

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.