Assange postal častni član slovenskega centra PEN

Slovenski center PEN je na začetku leta soglasno izvolil Juliana Assangea za častnega člana centra. Kot so pojasnili v svoji izjavi, so to storili iz dveh razlogov. Zaradi upanja, da bo podpora Assangeu pomagala na njegovi sodni poti in ker je najbolj pogumen novinar in publicist zadnjih dveh desetletij. Celotno izjavo oziroma javno pismo slovenskega centra PEN v podporo Julianu Assangeu si lahko prebereš v nadaljevanju prispevka.

Javno pismo SC PEN v podporo Julianu Assangeu

Na prvi ponedeljek novega leta 2022 smo člani in članice upravnega odbora Slovenskega centra PEN soglasno izvolili Juliana Assangea za častnega člana našega centra. Za ta korak smo se odločili iz dveh razlogov: prvič, v upanju, da bo poleg nemške in mednarodne tudi naša podpora pomagala Assangeu na njegovi sodni poti in drugič, ker je Julian Assange najbolj pogumen novinar in publicist zadnjih dveh desetletij, za kar osebno in poklicno plačuje izjemno visoko ceno. Zapreti nekoga samo zato, ker je objavil resnico, je v nasprotju z vsemi demokratičnimi ureditvami, ki temeljijo na svobodi govora in novinarstvu kot četrti veji oblasti.

Glavna krivda Juliana Assangea je, da je z objavami na Wikileaksu razgalil dvoličnost svetovnih demokracij, še posebej, kadar vodijo vojne v tujih državah kot Irak in Afganistan. V današnjem jeziku je njegova »kalvarija« z demokratičnimi sodišči nedvomno značilen primer SLAPP-a, strateških tožb za onemogočanje udeležbe javnosti. Ko obsojamo sodni pregon Juliana Assangea, obsojamo pregon slehernega novinarja in publicista na svetu, vključno s slovenskimi, kadar se znajdejo pod pritiski vplivnežev, ki hočejo resnico prikriti.

Evropska komisija na čelu s predsednico Ursulo von der Leyen in podpredsednico Věro Jourovo je v Akcijskem načrtu za evropsko demokracijo svobodo in neodvisnost medijev postavila med najpomembnejše cilje demokratične Evrope. Svobodo tiska naj bi posebej urejal nov zakon o medijski svobodi, ki bo šel v obravnavo jeseni leta 2022. Upajmo, da bo zaščitil vse pišoče in žvižgače.

Bojimo se, da bosta za Juliana Assangea zakon in z njim zavest o svobodi govora prišla prepozno. Vsekakor mu je sodni pregon uničil življenje in mu odvzel osnovne človekove pravice. In to samo zato, ker je objavil resnico.

Demokracija, ki zatira resnico, vsekakor ni prava demokracija.

Upravni odbor Slovenskega centra PEN

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekBolničarji prve pomoči Rdečega križa Slovenije priskočili na pomoč tudi v domove starejših občanov
Naslednji članekLeto 2022, evropsko leto mladih: Evropa skrbi za nas
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.