Leto 2022, evropsko leto mladih: Evropa skrbi za nas

Slovenija se je v času polletnega predsedovanja svetu EU, pri čemer je bil osrednji cilj z motom »Skupaj. Odporna. Evropakrepitev odpornosti in želja po normalizaciji razmer po pandemiji, posvetila tudi mladim. Leto 2022 od predsedovanja dalje velja za evropsko leto mladih.

Mladi potrebujejo varno fizično in spletno okolje

mladi na spletu
Tudi splet mora za mlade predstavljati varno okolje.

Ena izmed osrednjih tem predsedovanja na področju mladih je bil pomen državljanskih prostorov za mlade – ti so namreč eden ključnih elementov za razvijanje participacije mladih na vseh nivojih. Predstavljajo prostor, kjer se ljudje lahko svobodno zbirajo, združujejo in izražajo, pri tem pa so spoštovane vse človekove pravice. Med predsedovanjem je bil poudarjen pomen tako fizičnih kot tudi spletnih prostorov, kjer se mladi zbirajo.

Poudarjeno je bilo, da obstaja dokazana nevarnost krčenja državljanskih prostorov, zato se moramo zavedati, da mladi potrebujejo fizične prostore, da je potrebno spodbujati njihovo druženje in krepitev socialnih veščin. V ospredje prihaja tudi vprašanje varnosti prostora na spletu. Z vsemi družbenimi omrežji, algoritmi in digitalizacijo nasploh se pojavljajo pomembna etična vprašanja, na katera še nimamo odgovorov. Zagotovo pa je, da mora tudi spletno okolje ponujati mladim varno okolje, kjer so zagotovljene vse človekove pravice.

Pomen mladinskega dialoga

bruselj
V času predsedovanja so bile organizirane mladinske spletne konference.

Druga pomembna tema je bil pomen mladinskega dialoga na vseh ravneh, še posebej na evropskem. Resolucija o zaključkih osmega cikla mladinskega dialoga povzema vse ključne zaključke mladinskega dialoga o povečanju participacije mladih, proces oblikovanja zaključkov je bil oblikovan tudi s pomočjo mladih – z anketami, analizami, v sodelovanju z mladinskimi sveti iz evropskih držav in tudi s pomočjo evropskih mladinskih konferenc, ki so se v času predsedovanja odvijale po spletu.

Evropske mladinske konference se je v času slovenskega predsedovanja udeležilo 190 posameznikov, predstavnikov mladih in predstavnikov držav. Ti so pripravili smiselna priporočila odločevalcem. Konferenca v mednarodnem prostoru odmeva kot odlično organizirana, vsebinsko močna in vzorna konferenca za dialog mladih na evropskem nivoju.

Skrb za duševno zdravje mladih

Organizirano je bilo še srečanje generalnih direktorjev za mladino iz vseh držav članic, kjer je 70 predstavnikov držav naslovilo temo okrevanja po epidemiji, večina pa je izpostavila predvsem duševno zdravje mladih. »Države članice in generalni direktorji se zelo dobro zavedajo pomena teh vsebin, zato so bili prispevki usmerjeni v nujnost priprave ukrepov za podporo duševnemu zdravju, še posebej na področju preventive,« so zapisali na spletni strani gov.si.

Letos: evropsko leto mladih

evropska komisija
Evropska komisija.

Septembra je predsednica evropske komisije Ursula von der Leyen prišla na dan s predlogom razglasitve evropskega leta mladih 2022. Za slovensko predsedstvo je to pomenilo pripravo še enega zakonodajnega akta v izredno kratkem času – minili so le tri meseci od pobude do uradne razglasitve, kar velja za enega od največjih dosežkov slovenskega predsedovanja. Običajno se namreč takšne odločitve sprejemajo in pogajajo vsaj pol leta. Leto 2022 tako velja za evropsko leto mladih!

Predsedovanje na področju mladih: uspešno

Kot uspešno je slovensko predsedovanje na področju mladine ocenila direktorica Urada RS za mladino in vodja skupine PSEU za področje mladine mag. Dolores Kores. »Postavili smo visoke standarde. Odprli smo vsebine, o katerih se je do sedaj govorilo bolj na obrobju, povezali smo mlade v evropskem prostoru in krepili dialog z odločevalci, zagotovili nadaljnjo izvajanje Strategije za mlade 2019-2021. Ustrezno smo izbrali vsebine pri pripravi dokumentov in obeh dogodkih ter postavili odlično ekipo posameznikov, ki so profesionalno, predano in zavzeto poskrbeli, da smo lahko ponosni na vse dosežke slovenskega predsedovanja. Med njimi so bili tudi mladi. S takšno ekipo lahko premikaš meje. S takšno ekipo lahko brez težav gradiš fizične in spletne državljanske prostore za mlade z vsemi zakonitostmi, ki jih takšni prostori zahtevajo,« je dejala ob zaključku predsedovanja.

Prejšnji članekAssange postal častni član slovenskega centra PEN
Naslednji članekJavni razpis za podoktorske raziskovalne štipendije na Japonskem za raziskovalce iz Republike Slovenije v letu 2022

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.