Babištvo kmalu na seznamu Unesca?

Senior Midwife With Stethoscope Visiting Pregnant Woman At Home With Family In Background
Foto: monkeybusinessimages iz iStock

Unescov seznam nesnovne kulturne dediščine bi lahko kmalu vseboval še babištvo. Slovenija si namreč že več let prizadeva, da bi se babištvo znašlo na tem prestižnem seznamu. Prvi korak na tem področju smo naredili že leta 2021, ko smo babištvo vpisali v slovenski register nesnovne kulturne dediščine. Sedaj pa v Slovenijo prihajajo novice, da je babištvo priporočeno za vpis na seznam.

Slovenija se trudi za vpis babištva na Unescov seznam

Strokovno telo je ocenilo, da nominacija babištva izpolnjuje vse kriterije in Medvladnemu odboru za varovanje nesnovne dediščine priporočilo vpis na Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva.

Children's legs in the hands of mother, father, parents. Feet of a tiny newborn close up. Mom and her child. Happy family concept. Beautiful concept image of motherhood stock photo.
Bo babištvo uvrščeno na Unescov seznam nesnovne kulturne dediščine Foto: Vad-Len iz iStock

V svojem poročilu je nominacijo označilo za dober primer, saj predstavlja povezanost babištva z vsemi področji žive dediščine in spodbuja enakost spolov, zdravstveno varstvo žensk in tradicionalno znanje. Ker so ga predlagale različne države iz več volilnih skupin, je zgled za večnacionalne nominacije in kaže, kako nesnovna dediščina in Unescova konvencija spodbujata sodelovanje po vsem svetu.

Dobro pripravljen dosje in film, ki so ga pripravili v druženju babic, izpričujeta babištvo kot pomembno človeško dejavnost, ki temeljeni na vednosti o človekovem telesu, naravnih in kulturnih dejavnikih, ki sooblikujejo potek nosečnosti, poroda in obdobja po porodu pri materi in novorojenčku.

Sodelovala združenja babic iz 8 držav

Nominacijo »Babištvo: znanje, veščine in prakse« za Unescov Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva je predložilo osem držav s štirih celin. Pripravila so jo združenja babic iz Kolumbije, Cipra, Kirgiške republike, Luksemburga, Nigerije, Slovenije, Toga in Nemčije, ki je postopek nominacije koordinirala. Pomembno vlogo v procesu so imela nacionalna ministrstva in strokovnjaki s področja kulture in javnega zdravja.

Kako se bo nominacija iztekla, pa bomo vsi lahko spremljali na zasedanju Medvladnega odbora za varovanje nesnovne kulturne dediščine, ki ga bo med 4. in 9. decembrom 2023 gostila Republika Bocvana v mestu Kasane. Srečanja pa se bodo udeležili predstavniki držav pogodbenic, nevladnih organizacij, kulturnih ustanov, nosilcev in skupnosti z vsega sveta.

In the Hospital Woman in Labor Pushes to Give Birth, Obstetricians Assisting, Husband Holds Her Hand. Modern Delivery Ward with Professional Midwives. Back View Footage.
Foto: gorodenkoff iz iStock

Tudi v Sloveniji so bili vloženi veliki napori

Poleg obsežnega mednarodnega posvetovalnega postopka za pripravo nominacije za Unesco so bile skupnosti, skupine in posameznice vključene tudi na nacionalni ravni. Nominacijo babištva v Sloveniji je vodila Špela Spanžel z ministrstva za kulturo, skupaj z dr. Zalko Drglin z NIJZ ter v sodelovanju s posameznimi nosilkami, skupinami in skupnostmi, ki so sodelovale v procesu oblikovanja besedila nominacije in priprave predloga filma ter fotografij.

»Babištvo je pomembno za človeško dejavnost, utemeljeno na vednosti o človekovem telesu, naravnih in kulturnih dejavnikih, ki sooblikujejo potek nosečnosti, poroda in obdobja po porodu pri materi in novorojenčku,« je ob nominaciji zapisala kulturna ministrica Asta Vrečko.

Na NIJZ so ob tej novici zapisali: »Rojstvo ni le biološki, temveč tudi kulturni proces. Ženskam pri porodu so vedno pomagale druge izkušene ženske, ki so jih pozneje imenovali babice. Te so otroku zagotovile varen prehod iz maternice v svet, ženski pa prehod iz nosečnosti v materinstvo. Skupnosti so veščine in znanje babištva varovale, razvijale in prenašale skozi številne generacije, dopolnjevale so jih z neposrednimi izkušnjami, opazovanjem in interakcijo s človeškim telesom.«

A doula holding and measuring a belly of a pregnant woman during an antenatal visit.
Foto: Newman Studio iz iStock

Širši kontekst

Tokratno zasedanje medvladnega odbora v Bocvani bo posebej slovesno zaradi praznovanja 20-letnice konvencije, ki je bila uradno sprejeta 17. oktobra 2003 in h kateri je pristopilo že 181 držav sveta, zato je že dosegla univerzalno veljavo. Praznovanju, ki poteka pod sloganom We Are #LivingHeritage, se kot uradna partnerica aktivno pridružuje tudi Slovenija.

»Obletnica je priložnost za razmislek o vlogi konvencije pri ozaveščanju o raznolikosti in bogastvu nesnovne kulturne dediščine ter pri spodbujanju mednarodnega sodelovanja. Živa dediščina je povezana z ljudmi, odpornostjo in znanjem, ki se prenaša iz roda v rod – zato pripada vsem,« so ob tem sporočili na kulturnem ministrstvu.

Paris France - May 22, 2019: UNESCO headquarter Paris France
Foto: TkKurikawa iz iStock
Prejšnji članekV kinu decembra 2023: Wonka, Aquaman, Ferrari in Race!
Naslednji članekZakaj je španski pršut najboljši na svetu?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.