Bi lahko objemanje krav nadomestilo jogo?

Zaradi hitrega in stresnega načina življenja ljudje vedno bolj posegamo po raznih tehnikah sproščanja. Joga in meditacija sta samo dve izmed poplave tehnik sproščanja, ki obljubljajo sprostitev telesa in duha. Če si poskusil res že vse, pa nič ne deluje, je morda čas, da poskusiš z objemanjem krav.

Objemanje krav je oblika self care, ki obljublja sprostitev. Nova tehnika prihaja iz Nizozemske, kjer se imenuje »koe knuffelen«, kar v nizozemščini dejansko pomeni »objemanje krav«. Sproščujoča praksa je bazirana na zdravilnih učinkih, ki jih občutimo, če objemamo in se crtamo z živaljo.

To storitev na Nizozemskem ponujajo na raznih kmetijah, kjer se lahko turisti, ki bi se radi sprostili, naročijo na voden ogled kmetije. Seanse sproščanja se najprej začnejo z ogledom kmetije, nato pa si obiskovalci izberejo kravo, s katero se želijo crtati, in z njo preživijo nekaj ur. Krave so perfektne živali za sproščanje ob njih, saj imajo višjo telesno temperaturo kot ljudje in počasnejši srčni utrip, kar je za človeka zelo terapevtsko.

Cow hugging in Friesland, The Netherlands | Eurovision 2020 travel

Božanje in objemanje krav v telesu sprošča oksitocin, česar posledica je znižanje ravni stresa. Prav tako pa z božanjem krave koristiš kravi sami. Študija iz leta 2007, objavljena v zborniku Applied Animal Behaviour Science namreč pravi, da božanje na krave deluje blagodejno in jih zelo sprošča.

VIRBBC
Prejšnji članekAli imaš občutek, da slabše spiš?
Naslednji članekOcena filma: Novi mutanti

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.