Ocena filma: Novi mutanti

Novi mutanti je film z ogromno podnaslovi, ki ga lahko opišejo kot eno največjih filmskih mojstrovin, obenem pa mu ne delajo veliko uslug. Nepregledno število premikanja datuma izida, novih snemalnih dni – reshootov, spreminjanja žanra in celo spreminjanja studia. Ni veliko filmov, ki morajo še pred izidom iti skozi vse to in da obenem ne spadajo med nizkoproračunske. Po skoraj treh letih od prvega načrtovanega izida je naposled le izšel prvi film iz trilogije, ki ne bo nikoli nastala.

Rahne (Maisie Williams), Illyana (Anya Taylor-Joy), Sam (Charlie Heaton) in Roberto (Henry Zaga) so zaprti v osamljeni bolnici zaradi psihiatričnega opazovanja. Dr. Cecilia Reyes (Alice Braga), ki je zadolžena za mlade mutante, verjame, da so nevarni tako sebi kot svoji okolici, in jih skrbno opazuje ter jih uči, kako se spopasti z novimi mutantskimi sposobnostmi. Ko se jim pridruži Dani (Blu Hunt), se začnejo dogajati skrivnostni preobrati. Paciente začnejo nenadoma obsedati halucinacije in spomini iz preteklosti.

Dolgo vlačenje izida

Po januarju leta 2018 smo tisti, ki smo napeto pričakovali ta film, morali čakati še dve leti v manjših kosih. Že sami ustvarjalci niso bili najbolj zadovoljni s filmom, a ko so med ljudi poslali prvi napovednik, so se premislili. Grozljiv in temačen pogled na mutante je bilo nekaj, kar bi se moralo zgoditi že zdavnaj. Kmalu se je ugotovilo, da film ni posnet kot grozljivka, a so ga začeli pretvarjati v le to. Dodan je bil rating R, ki vedno navduši oboževalce grozljivk in super junakov, če je narejen in uporabljen kakovostno.

Pred izidom pa se je zgodilo še nekaj stvari. Disney je kupil studio Fox in nad filmom ni bil navdušen ter zahteval montažo in nove dneve snemanja. Zgodila se je pandemija in ne izhajanje filmov zaradi zaprtih kinematografov. Na koncu je film po dveh letih in pol končno prišel na velika platna in ostalo je tudi nekaj začetne navdušenosti, vsaj pri meni. Čeprav je res, da so imeli filmi o mutantih oziroma bolj možeh X strašen repertoar. Opisal bi ga v stilu EKG slike, saj je bil en film zelo dober, naslednji slab, tretji še slabši, četrti pa nekaj vmes. Nikoli jim ni uspelo dvakrat zapored ustvariti nečesa kakovostnega. Poleg tega pa je to franšiza, ki ima eno najbolj zmedenih časovnic v filmski zgodovini. Po dveh obupnih filmih v franšizi, Apokalipsi in Temnemu feniksu, je šlo lahko samo še navzgor. In točno tja je šlo. Ne do popolnosti, ampak vsaj v pravo smer.

Grozljivi prizori, ki jih v filmu sploh ni
Grozljivi prizori, ki jih v filmu sploh ni

Dobro in slabo obenem

Da bi začeli s slabimi stvarmi in nato nadaljevali z dobrimi, se mi zdi odlično. Enako kot franšiza torej. Film je dolg le eno uro in pol ter tako s svojo minutažo like razvije toliko, kot jih pač lahko. K sreči je likov zelo malo in vsakemu na stil filma Tisto (It) nameni nekaj minut in en flashback in s tem najhujši strah. Liki so raznoliki in precej dobro odigrani z nekaj minutnimi izjemami glavne igralke, kar pa je odvisno od zahtevnosti prizora. In prav ti reshooti vzamejo največ od samih likov, saj nekaj časa govorijo z naglasom, nekaj brez in spet nazaj. Kot da bi igralci vsak prizor posebej na novo našli škotski, ruski ali južnjaški (Teksas) naglas. A to je le malenkost, ki pa zna vzeti malo pozornosti gledalca. Njihove zgodbe so sicer dobro razložene in k sreči imajo čisto vsi enako željo: pobegniti iz »hiše«.

O filmu, ki je imel preveč težav

Težko je govoriti o filmu, ki vidno trpi zaradi želj več studiev. Vse, kar je s filmom narobe, ni krivda igralcev in režiserjev. Zgodba je zanimiva in nas drži v dogajanju. Liki so dobro razviti in dovolj zanimivi, da nas prepričajo. Elemente grozljivke sicer najdemo, a niso kaj posebnega. Skrivnost ugotovimo pretirano hitro, obenem pa je film dolg 90 minut in nas hitro vrže v dogajanje. Moči, ki jih imajo naši junaki, niso nekaj novega, smo pa roko na srce vajeni že vsega. Oboževalcem stripov bo vsekakor film polepšal Lockheed, ki pa ga je žal premalo.

Kaj bi bilo, če bi imel film rating R?
Kaj bi bilo, če bi imel film rating R?

Pogosto se lahko uporabi beseda žal, saj bi bil film brez dvoma veliko boljši, če bi režiserjema dali malo miru. To pa lahko rečemo za vsak tretji film. Od prvega napovednika so imeli dve leti, da dokončajo posebne učinke, a ti prevečkrat izpadejo amaterski in slabi. Vidi se tudi, da obstaja vsaj še za dve uri materiala, ki ni bil uporabljen in ga ne bomo nikoli videli. Veliko naj bi bilo takih prizorov, ki naj bi se ravnali po legendarnih grozljivkah in se jim tako poklonili. Ah, ja.

Foxova franšiza Marvelovih junakov se je poslovila z lepšimi spomini, kot jih je pustil Temni feniks. Ni veliko, je pa nekaj. Če se Disney odloči za nadaljevanje zgodbe o novih mutantih, bi to znala množica sprejeti z odobravanjem. Če (toliko jih še nisem uporabil) pa bosta ustvarjalca dobila več zaupanja in malo miru, pa bodo naslednji filmi še boljši. To se verjetno ne bo zgodilo in tako so Novi mutanti še ena od zgrešenih priložnosti v franšizi Možje X.

Urednik portala Student.si

PREGLEJ PREGLED
Režija
Igra
Zgodba
Grozljivost
Tempo filma
Prejšnji članekBi lahko objemanje krav nadomestilo jogo?
Naslednji članekiPhone 12: razkrite nove podrobnosti o ceni, specifikacijah in prednaročilu

Urednik portala Student.si

ocena-filma-novi-mutantiNovi mutanti je boljši film od svojih predhodnikov v franšizi o mutantih. To sicer ne pove veliko, a tudi sam 90-minutni film ne pove nič več. Je še en zgrešen poskus, ki je padel pod željami studiev in drugimi vplivi. Zgrešen produkt studia, ki je z ogromno poskusi v franšizi večkrat zgrešil kot zadel.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.