Blišč in beda Slovenskih železnic – izkušnja bralca

Verjetno se je že vsak od nas peljal z vlakom in vsak ima svojo izkušnjo. Nekateri pozitivno, nekateri negativno. Pred nekaj dnevi sem dobil pošto bralca našega portala.

Potovanje z vlakom

»Na novega leta dan sem se imel namen odpraviti z vlakom iz Kozine do Mosta na Soči. Imel sem samo eno opcijo za vlak in ta je bila ob 15.56. Sprevodnik na vlaku, ki je šel za Ljubljano in še naprej, mi je prijazno povedal, da moram prestopiti v Divači, Sežani in Novi Gorici. Ob menjavi vlaka v Divači nam je še prijazno pokazal, na kateri vlak moramo. V Divači je čakal samo en vlak, tako da vlaka ni bilo potrebno iskati. Vlak je iz postaje odšel ob 16.21, kar se mi je zdelo čudno, saj na voznem redu piše 16.10. Ob prihodu v Sežano pa za Novo Gorico ni bilo vlaka, ker je odšel ob 16.24 po urniku iz Sežane.

Vlaka ni bilo

Vprašal sem sprevodnika, kje je vlak, saj ni mogel kar iti zaradi vezave. Obrazložil mi je, da bi moral iti na drug vlak v Divači, ki gre za Sežano ob 16.10 in da ta vlak, na katerem sem bil, gre po urniku ob 16.21. Povedal sem mu, da je bil v Divači samo ta vlak, na katerega sem šel, in ga vprašal, če je možno, da tistega vlaka ob 16:10 ne bi sploh bilo, čeprav je bil na urniku. Po posvetu s prometnikom v Sežani mi je zatrdil, da je vlak zagotovo bil, ker vozi samo ob praznikih. Je pa mogoče, da je imel vlak iz Kopra nekaj minutno zamudo in do Divače ni prišel pravočasno in je vlak ob 16.10 preprosto odpeljal. Torej edina razlaga je bila, da je vlak iz Divače proti Sežani odpeljal, čeprav je bil vezan na vlak iz Kopra.

Fant na postaji
Fotografija je simbolična.

Tako bi moral na vlak čakati do 20.50 za Novo Gorico, vendar se ne bi bilo možno peljati z vlakom proti Jesenicam, ker ga po urniku ni več. Če bi odšel na vlak za Ljubljano in potem proti Jesenicam, pa ne bi bilo možno iti na vlak proti Gorici, saj bi zadnji že odpeljal. Bil sem ujet v Sežani. Na srečo sem imel nekoga doma, da me je prišel iskat v Sežano, kar pa ni tako blizu. Drugače bi moral klicati taksi, za katerega si ne upam pomisliti, koliko bi ga moral plačati, ali pa prespati na postaji oziroma zahtevati prenočišče.

Ni redko, da ostaneš brez povezave

Porabil sem veliko nepotrebnega denarja ter časa in ni mi jasno, kako lahko vlak iz postaje spelje, če je vezan na drug vlak? Da ne govorim o tem, da nas je bilo v Sežani ujetih kakšnih 8 ljudi, od tega tudi tuja državljanka. Kaj naj si ona misli o Slovenskih železnicah? Verjetno jih ne bo želela več uporabljati. Lahko samo upamo, da ni po poklicu novinarka ali kaj podobnega, saj to bi bila res slaba reklama za železnice in Slovenijo, če bi napisala članek na to temo. Tako sem spet spoznal, da se na naše železnice ni mogoče zanesti. Že kar nekajkrat sem moral čakati vlak na Jesenicah za Ljubljano ali Novo Gorico nekaj več kot 2 uri, saj je predhoden vlak odpeljal, čeprav je bil vezan.

Železniška progaJe pa bil sprevodnik na vlaku iz Divače do Sežane zelo prijazen, saj mi je nudil svojo najboljšo pomoč.«

Na Slovenske železnice je poslal pritožbo in šele po približno enem mesecu in pol dobil končni odgovor. Napisali so mu, da je bil tak splet okoliščin, za kar se mu opravičujejo in povrnili mu bodo del potnih stroškov. Tako lahko pričakuje kakšnih 5 €, če bo zaprosil za povrnitev teh stroškov.

Ali imaš tudi ti kakšno pozitivno ali negativno izkušnjo s Slovenskimi železnicami?

Ženska na vlaku (GIF)

 

Prejšnji članekNajhujši serijski morilci vseh časov
Naslednji članekŠtudentka astronomije odkrila 17 novih planetov

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.