Bo Dan zahvalnosti ali zahvalni dan kdaj tudi pri nas?

thanksgiving, feast, painting
Foto: GDJ iz Pixabay

Dan zahvalnosti ali zahvalni dan je veliki večini Slovencev znan iz ameriških filmov. Ne nazadnje, če bi o njem vprašali nekoga na cesti, bi najbrž dejal, da gre za ameriški praznik, vsak drugi pa bi najverjetneje z njim povezal družinsko druženje in purana. A dan zahvalnosti v originalu Thanksgiving praznujejo tudi v nekaterih drugih državah.

Praznik praznujejo tudi v Kanadi ter manjših državah, kot so Grenada, Sveta Lucija in Liberija. V severni sosedi ZDA ga praznujejo na drugi ponedeljek oktobra, medtem ko ga v ZDA na zadnji četrtek novembra.

Kaj sploh je Thanksgiving ali dan zahvalnosti?

V osnovi gre za vsakoletni praznik, ki praznuje žetve in druge blagoslove preteklega leta. Ameriški praznik je še posebej bogat z legendami in simboliko. Tradicionalna hrana za zahvalni dan pa običajno vključuje purana, kruhov nadev, krompir, brusnice in bučno pito. Bistvo praznika pa je tudi, da se ob njem sreča celotna družina. Kot radi poudarjajo v ameriških komedijah tudi tisti »ta posebni« stric. S časom je praznik iz verske note prestopil na vse bolj družinsko.

Kolonisti v Novi Angliji in Kanadi so redno praznovali »zahvalne dneve” ali dneve molitve za blagoslove. To so takrat bile stvari, kot so varna potovanja, vojaške zmage ali obilne letine. Američani svoj praznik oblikujejo po prazniku žetve iz leta 1621, ki ga je organiziralo ljudstvo Wampanoaga in angleški kolonisti oziroma romarji.

Ker je imel korenine v veroizpovedi, se po nastanku ZDA praznik sprva ni praznoval po celotni državi. Zadržan odnos do njega so imeli predvsem na jugu. Prvi državni zahvalni dan je razglasil predsednik Abraham Lincoln, 3. oktobra 1863, med državljansko vojno. Praznovali so ga v četrtek, 26. novembra. Od takrat je postala tradicija, da se zahvalni dan podobno kot pri nas velikonočne praznike praznuje na določen dan in ne datum. Praznovanje tako v ZDA poteka vsak zadnji četrtek v novembru. To je kongres uradno potrdil leta 1941, čeprav so ga tako praznovali že prej.

Close up of man serving Thanksgiving turkey to his friend during a meal at dining table.
Foto: Drazen Zigic iz iStock

Moderna različica in zakaj zahvalnega dneva nimamo ter ga ne bomo imeli pri nas

ZDA na ta dan organizirajo različne parade, najbolj znana je tista v New Yorku. Prav tako na ta dan potekajo določeni športni dogodki oziroma lige, kot sta NFL in NBA na ta dan postavita bolj pomembne tekme. Hkrati se z zahvalnim dnem v ZDA vstopi v sezono nakupovanja za božič. Pomemben del oziroma posledica dneva zahvalnosti pa je tudi črni petek, ki se je v pravi luči modernega kapitalizma preselil k nam, a s sabo pozabil prinesti sam osnovni praznik.

Ravno vir praznika, torej veroizpoved pa je glavno razlog, zakaj je možnost, da bi zahvalni dan ali vsaj zahvalni dan v istem času ali pomenu imeli mi. Začetniki praznika v Ameriki so bili puritanci in separatisti, ki so se želeli odcepiti od anglikanskega protestantizma. Še sam anglikanski protestantizem pa je odcepljen od rimskokatoliške cerkve, ki je osnovna veroizpoved v Sloveniji.

Še več zanimivosti o dnevu zahvalnosti si lahko prebereš v našem prispevku Vse, česar nisi vedel o dnevu zahvalnosti.

Prejšnji članek10 zanimivosti o Črnem petku
Naslednji članekBeseda, ki je nimam zahteva svojo tišino in pogovor

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.