Bo o imenu vajinega novorojenčka odločala država?

Izbira imena za novorojenčka ni mačji kašelj. Pa vendar ima večina staršev na dan otrokovega rojstva ime že izbrano in porodnišnico zapusti s popolnoma izpolnjenim rojstnim listom.

Drugi otroka poimenujejo kakšen dan po rojstvu, nekaterim staršem pa sporazum glede imena povzroča več preglavic. Taki morajo biti še posebno pozorni.

Zakon o osebnem imenu namreč določa, da morajo starši otroku določiti ime in ga prijaviti katerikoli upravni enoti najkasneje v 30 dneh od otrokovega rojstva.

Kaj se zgodi, če ga ne prijavita?Zmečkan kos papirja ob kemiku

Če starša ne prijavita otrokovega osebnega imena v tem roku, ker se o tem ne moreta sporazumeti, jima pri sporazumni odločitvi pomaga center za socialno delo. Ta pa pri tem upošteva »varstvo otrokovih pravic, otrokov osebnostni razvoj in varovanje njegovih koristi,« pravi zakon.

Če se starša ne sporazumeta niti ob pomoči centra za socialno delo, o sporu med staršema odloči sodišče v nepravdnem postopku na predlog enega ali obeh staršev.

Po vrhu še kazen?Novorojenček med staršema

Če starša ne prijavita otrokovega imena v 30 dneh, ju poleg postopka s centrom za socialno delo doleti še kazen.

Zakon o osebnem imenu določa, da se vsak od staršev, ki ne določi in ne prijavi otrokovega osebnega imena v roku, kaznuje z globo 100 evrov.

Prejšnji članekNajboljši filmi o nezemljanih
Naslednji članekZ novimi pametnimi urami, brezžičnimi slušalkami in tablicami Huawei predstavil nekaj za vsakogar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.