Bo tako videti novi ZD Novo mesto po dozidavi?

Dozidava Zdravstvenega doma Novo mesto
Dozidava Zdravstvenega doma Novo mesto Foto: on zaps

Med tistimi zdravstvenimi domovi, ki potrebujejo prenovo, je zagotovo novomeški. Kot mnoge druge zdravstvene ustanove v Sloveniji, je že pred leti ZD Novo mesto postal premajhen za vse odjemalce storitev, zaposlene in še kaj. Tako se vse glasneje govori o dozidavi oziroma širitvi, pri čemur je Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije razkrila zmagovalce natečaja za prizidavo zdravstvenega doma. Kako bi lahko izgledal čez nekaj let?

»Na natečaj se je odzvalo 14 udeležencev z izvirnimi odgovori na zastavljeno prostorsko vprašanje, kar je naročniku in natečajni komisiji omogočilo poiskati najboljšo. Želimo uspešno nadaljevanje dela!« so zapisali pri ZAPS in predstavili zmagovalne ideje, udeležence in naročnika.

Dozidava Zdravstvenega doma Novo mesto

Območje ZD Novo mesto
Območje ZD Novo mesto Foto: on zaps

Odprti, projektni, enostopenjski natečaj za izbiro strokovno najprimernejše rešitve za prizidavo Zdravstvenega doma Novo mesto.

Pri tem je predmet projektnega natečaja umestitev objekta prizidave ZD,  prizidava ZD in povezava prizidave z obstoječo stavbo ZD. Celovita funkcionalna umestitev programov v prizidanem delu in ureditev odprtih površin na natečajnem območju (zelenih površin ter prometnih in tlakovanih površin).

Prvo nagrado prejme avtorska skupina v sestavi: ATELIERarhitekti: Peter Plantan, univ.dipl.inž.arh., Maja Kovačič, mag.inž.arh., Nataša Blažko, mag.inž.arh., Jurij Kobe, univ.dipl.inž.arh., Tanja Paulin, mag.inž.arh., Ina Radšel, mag.inž.arh., Maria Ljuština, mag.inž.arh., Nejc Lebar, univ.dipl.inž.arh., Ana Šepić, mag.inž.arh., Luka Dušević, mag.inž.arh., Pija Markelj, abs.arh.

Trenutno stanje ZD Novo mesto
Trenutno stanje ZD Novo mesto Foto: on zd-nm

Natečaj ZD Novo mesto osvojila ekipa ATELIERarhitekti

Objekt je zasnovan kot kompaktna prizidava, ki ohranja obstoječi glavni vhod in poveže prizidavo s prepoznavnim vzorcem horizontalnih povezav. Z uniformiranim rastrom omogoča prilagodljivost objekta skozi čas glede na potrebe ter z artikulacijo fasade pokaže nivo spoštovanja in odnosa do obstoječega objekta. Funkcionalna zasnova sledi programu natečajne naloge in obenem minimalno posega v program obstoječe stavbe.1. nagrada ZD Novo mesto

Elaborat odlikujejo jasna funkcionalna zasnova in organizacija programov, kompaktnost volumna, jasna organizacija poti in subtilnost do oblikovanja javnega prostora. Komisija je prepoznala oblikovanje fasade in odnos do obstoječe strukture, ter prepoznavanje njenih prvin kot celovito rešitev, ki jo nadgradi s pasivnim senčenjem steklenih površin. Jasna fleksibilna zasnova konstrukcije in kompaktno zasnovan volumen stavbe je prepoznana kot racionalna in prilagodljiva stavba zazrta v prihodnost, zato je ocenjevalna komisija na osnovi navedenih ugotovitev predlogu prisodila prvo nagrado.

1. nagrada ZD Novo mesto

2. nagrada

Denis Hitrec, mag.inž.arh., Marko Primažič, mag.inž.arh., Rok Primažič, mag.inž.arh. in Tadej Urh, mag.inž.arh.

3. nagrada

Anže Čuden, mag.inž.arh., Nace Šinkovec, mag.inž.arh. in Eva Ivačič, abs.arh.

3. nagrada

a2o2 arhitekti: Žiga Ravnikar, univ.dipl.inž.arh., Klara Bohinc, mag.inž.arh., Andraž Keršič, mag.inž.arh., Eva Senekovič, mag.inž.arh., Uršula Novak, mag.inž.arh. in Neža Brankovič, mag.inž.arh.

Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

VIRzaps
Prejšnji članekSlovnični nasvet: Kaos z občinskimi imeni
Naslednji članekŠtudentski bon inšpektor: Que Pasa
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.