Slovnični nasvet: Kaos z občinskimi imeni

Aerial view over the city of Interlaken in Switzerland. Beautiful view of Interlaken town, Eiger, Monch and Jungfrau mountains and of Lake Thun and Brienz. Interlaken, Bernese Oberland, Switzerland.
Foto: DaLiu iz iStock

Med pisanjem besedil se večkrat znajdemo v precepu, kako pravilno nekaj napisati. Morda je to kakšen zagoneten primer sklanjanja v dvojini, postavitev vejice, raba povratnih zaimkov ali pravilen zapis besede. Najbolj pogosto pa se nam zaplete pri izbiri velike ali male začetnice. Danes si oglejmo nekaj pravil prave rabe velike in male začetnice na primeru občinskih imen.

Kdaj pišemo veliko in kdaj malo začenico?

Razlikovanje med malo in veliko začetnico je v teoriji dokaj preprosto: lastna imena pišemo z veliko, občna z malo. A nemalokrat se zgodi, da lahko isti samostalnik deluje kot lastno ime v nekem primeru in občno v drugem. Če samo primerjamo besedni zvezi Kranjska Gora in Šmarna gora ali Zidani Most in Karlovški most, lahko že vidimo začetek preglavic.

V navedenih primerih velika in mala začetnica ločujeta med pomenom samostalnika, ki je v primeru Šmarne gore prava gora, v primeru Kranjske Gore pa naselje. Enako vlogo imata mala ali velika začetnica, ko govorimo o občinskih imenih. Sledi torej vprašanje, kdaj govorimo o Občini Novo mesto in kdaj o občini Novo mesto.

Kako pa je z občinami?

Načeloma velja pravilo, da »občino« zapisujemo z veliko v uradnih dokumentih in kadar govorimo o instituciji kot taki, ne o geografskem območju. Sledi, da bomo v večini primerov besedico »občina« pisali z malo. Nekaj primerov:

Konec meseca bo Občina Lendava podelila priznanja vsem zaslužnim občanom.

Mesto Lendava je središče in prestolnica občine Lendave.

Dokumentu je priložen Odlok o občinskem prostorskem načrtu Mestne občine Murska Sobota.

Turisti radi obiščejo občino Piran.

Župan občine Pivka je priljubljen med občani.

Kljub vsemu pa se zdi poudarjanje besede »občina« nekoliko leseno, morda celo pretenciozno. Primera 2 in 4 se mnogo lepše slišita kot Mesto Lendava je središče in prestolnica lendavske občine in Turisti radi obiščejo piransko občino.

V redkih primerih, ko je v besedilu brez dvoma jasno, o kateri občini govorimo, lahko poimenovanje tudi okrajšamo zgolj na besedo »Občina« (ki je tokrat pisana z veliko). Kot na primer naslednji zapis:

V lendavski občini že celo leto zbirajo kandidate za naziv častnega občana. Naziv bo Občina podelila naslednji torek.

Posebnosti združenih imen občin

Ko govorimo o občinah, pa ne smemo pozabiti na skupino posebnežev, katerih imena se zapisujejo z vezajem. To so združene občine, kjer vezaj prestavlja njihovo priredno povezanost. V Sloveniji je takih deset. Kljub temu da pravopis jasno pravi, da se za izražanje prirednosti uporablja stični vezaj, se pravilni zapisi naslednjih občin ne ravnajo dosledno. Pri tem moramo pač upoštevati zapis, kot je v njihovih statutih. Da ti ne bo treba pregledovati vseh statutov, jih tukaj naštejmo:

Večina jih je zapisana z brezstičnim vezajem:

Občina Dobrova – Polhov Gradec

Občina Hrpelje – Kozina

Občina Renče – Vogrsko

Občina Šempeter – Vrtojba

Druge s stičnim vezajem:

Občina Miren-Kostanjevica

Občina Mokronog-Trebelno

Tretje s stičnim pomišljajem:

Občina Hoče–Slivnica

Občina Rače–Fram

Četrte z nestičnim pomišljajem:

Občina Log – Dragomer

Občina Gorenja vas – Poljane

 

Vidimo, da povečini besedo »občina« pišemo z malo. Kadar je v uradnih dokumentih ali želimo povedati, da govorimo o točno določeni instituciji oz. uradni osebi, jo zapisujemo z veliko. To velja tudi v uradnih dokumentih. Nekatere primere si je treba preprosto zapomniti, vendar to pride kar samo od sebe z nekaj vaje. Če pa veliko pišeš, ti priporočamo spletno lektorico Amebis Besano. Ta inovativni program prepozna in odpravlja tiskarske napake in dvigne kakovost tvojih besedil. Z njegovo pomočjo boš brez težav izboljšal svoje pisanje in se izognil nepotrebnim napakam. Amebis Besana je tvoja zanesljiva sopotnica za brezhibno komunikacijo. Preprosto vnesi besedilo, počakaj na čarobnost Amebis Besane in opazuj, kako tvoje besede zaživijo v popolni formi!

info@amebis.si | 01 8311 035 | Spletna stran

Amebis Besana. Avtomatska lektorica. Varuška vašega ugleda.

Prejšnji članekTop 5 vaj za telovadbo doma! Učinkovita in preprosta rutina
Naslednji članekBo tako videti novi ZD Novo mesto po dozidavi?
logo Amebis Besana
info@amebis.si | 01 8311 035 | Spletna stran

Amebis Besana. Avtomatska lektorica. Varuška vašega ugleda.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.