Bo to tisto, kar bo Evropo povleklo iz krize po pandemiji?

EU or European Union Flag and shadows of people, concept political picture
Foto: AlxeyPnferov iz iStock

Evropa še vedno okreva po pandemiji covida-19, vlade in državljani pa vneto iščejo druđbene strukture, ki bodo varne. Kot je dokazala pandemija, je precej struktur v svetu in Evropski uniji, ki v prvih mesecih krize niso delovali, kot bi morali. Zdaj bo Evropska unija vzpostavila projekt SUNRISE.

Kaj je namen projekta SUNRISE?

Projekt SUNRISE financira Evropska unija, njegov namen pa je jasen. Zagotoviti želi večjo razpoložljivost, zanesljivost in kontinuiteto kritičnih infrastruktur v Evropi, vključno s prometom, energijo, vodo in zdravstvenim varstvom. V roku treh letih bo 41 partnerskih organizacij sodelovali pri razvoju nabora novih tehnologij in rešitev. Te bodo izboljšale odpornost kritičnih infrastruktur na vpliv pandemije in drugih tveganj.

Iz programa Evropske unije za raziskave in inovacije Obzorje Evropa je projekt prejel 10 milijonov evrov sredstev. Projektni konzorcij SUNRISE financira program Evropske unije za raziskave in inovacije Horizon Europe in ga sestavlja 41 evropskih voditeljev in strokovnjakov s področij zdravja, prometa, energije, varnosti, družboslovja, humanistike, informacijske tehnologije, epidemiologije, komunikacij in obvladovanja izrednih razmer, ki zagotavljajo, da najsodobnejša znanost in raziskave služijo resničnim potrebam zdravstva, vlade in družbe. Med partnerji je tudi slovensko Ministrstvo za infrastrukturo.

Coronavirus outbreak virus quarantine background
Foto: RomeoLu iz iStock

Evropa skuša okrevati po pandemiji

Obzorje Evropa (Horizon Europe) je ključni program EU za financiranje raziskav in inovacij. Spopada se s podnebnimi spremembami, pomaga pri doseganju ciljev trajnostnega razvoja ZN ter spodbuja konkurenčnost in rast EU. Program olajšuje sodelovanje in krepi vpliv raziskav in inovacij pri razvoju, podpori in izvajanju politik EU ob soočanju z globalnimi izzivi. Podpira ustvarjanje in boljše razširjanje odličnega znanja in tehnologij.

V naslednjih treh letih bomo videli ali je projekt SUNRISE uspel in se je Evropi uspelo izvleči iz okrevanja po pandemiji koronavirusa.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekNapad na Branka Grimsa še naprej buri duhove
Naslednji članekKako zaščititi otroke na internetu?
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.