Bomo morali vrniti pomoči iz PKP-jev?

lots of euro bills on the table
Foto: darkojow iz iStock

Od začetka epidemije je minilo že več kot eno leto, medtem pa se je zvrstilo že osem paket protikoronske pomoči. Študenti smo bili deležni 300 evrov pomoči, drugi več ali celo manj. Že s koncem leta 2020 se je veliko ljudi, predvsem podjetnikov, spraševalo, če bo potrebno to pomoč vračati. Pred dnevi pa je izjava Marjana Šarca, bivšega predsednika vlade, razburkala javnost. V kolikor bi on oziroma LMŠ vodila vlado, naj bi bili razveljavljeni vsi PKP-ji z vsemi podtaknjenimi členi.

Razveljavitev ali odprava ukrepov?

»Če bomo mi vodili vlado, bo naša naloga vrnitev države v prvotno stanje. Razveljavitev vseh PKP zakonov s podtaknjenimi členi vred, vrnitev v prvotno kadrovsko stanje na vseh institucijah, kjer se je nezakonito in politično kadrovalo, konec brezglavega trošenja javnega denarja, ki ga bodo morali vračati še dolgo naši vnuki, konec ideološkega nebulozništva, spoštovanje medijev in nevladnih organizacij… Predvsem pa jasno komuniciranje in spoštovanje državljank in državljanov. Skratka, z eno besedo, normalizacija.«

S temi besedi je Marjan Šarec prilil olje na ogenj že tako razvneti politični sferi. Odgovor Janeza Janše, ki je svoje sledilce na Twitterju posvaril, kaj se bo zgodilo, če bo izvoljen Šarec, pa je bil še dodatna kurjava.

»Sedaj veste, kaj vas čaka, če boste volili stranko LMŠ. Razveljavili bodo PKP zakone in vi boste morali vračati turistične bone, nadomestila za čakanje na delo, nadomestila za skrajšani delovni čas, solidarnostne dodatke upokojencem in študentom, korona dodatke …«

Že nekaj dni se pojavljajo objave, v katerih obupani espejevci sporočajo, da morajo vračati pomoč zaradi tega, ker so mejo presegli za manj kot en odstotek in podobno. Skoraj upravičeno se zdaj pojavljajo tudi dvomi o tem, ali bi lahko prišlo do situacije, ko bi morali pomoč vračati tudi ostali upravičenci.

Tak korak bi bila preprosto… nor

V osnovi se lahko predvideva, da razveljavitev in odpravitev zakonov oziroma ukrepov ni ista stvar. Po besedah poslanca Črnčeca naj bi eno pomenilo od zdaj naprej, drugo pač ne. Pravniki so si po večini sicer enotni, da bi v takem primeru popolnoma vse niti v rokah držala država sama. Verjetno bi bilo noro predvidevati, da bi želela vrnitev pomoči, kaj ne?

Dejstvo pa je, da bi korak v to smer pomenil totalen kolaps slovenskega gospodarstva in življenja prebivalcev. Verjetno bi velika večina upravičencev pomoči končala z rubežem pred vrati in iz tega vidika je ta korak popolnoma nor. Če bi se to zgodilo, bi na protestih videli še več ljudi kot sicer.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekIščemo 10 besed, ki navdihujejo Slovenijo!
Naslednji članekTop 5 kombinacij okusov za radovedne brbončice
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.