sobota, 19 septembra, 2020
Doma Izpostavljeno Družba Če si prebolel covid-19, lahko daruješ kri in pomagaš

Če si prebolel covid-19, lahko daruješ kri in pomagaš

Na podlagi dosedanjih izkušenj zdravljenja drugih koronavirusnih okužb (SARS, MERS) so ugotovili, da lahko krvno plazmo prebolelih uporabijo pri zdravljenju najtežje bolnih s covidom-19. Zato zavod za transfuzijsko medicino in vlada pozivata vse, ki so okužbo z novim koronavirusom preboleli, da darujejo kri.

V nekaterih državah so začeli z zdravljenjem s plazmo prebolelih, ki imajo v krvi specifična protitelesa. Ta način se večinoma uporablja za bolnike z zelo težkim potekom bolezni, saj skrajšuje čas hospitalizacije in zmanjšuje umrljivost. Tudi v Sloveniji zbirajo plazme oseb, ki so covid-19 prebolele, in jo shranjujejo za primere, ko bo takšno zdravljenje potrebno. Krvno plazmo odvzamejo 28 dni po tem, ko je donator okreval, da bi tako zagotovili največ protiteles v krvi.

🩸 [POZIV PREBOLEVNIKOM COVID-19]Vsi, ki ste preboleli #COVID19, imate v krvi edinstveno zdravilo, zato vas vabimo, da…

Publiée par Vlada Republike Slovenije sur Mercredi 5 août 2020

Zdravljenje s plazmo so uporabljali že v prejšnjih desetletjih in tako zdravili ošpice in davico. Plazmo so uporabili tudi med pandemijo španske gripe leta 1918.

Odvzem krvi

Postopek odvzema krvne plazme običajno traja 45 minut. Kri, ki jo vzamejo na podoben način kot pri običajnem darovanju krvi, se sproti filtrira v posebni aparaturi, ki iz krvi izloči plazmo. Pri zbiranju hiperimunske prebolevniške plazme covida-19 (HCP) so potrebne dodatne preiskave, ki bodo določile vsebnost protiteles SARS CoV-2. Plazma bo nato uporabljena za zdravljenje bolnikov ali za nadaljne raziskave, povezane s covidom-19. V primeru, da protiteles s testi ne bodo potrdili, bo plazma uporabljena za druge bolnike.

oseba na stolu daruje kri

Ker dostopnega cepiva še vedno nimamo, zdravniki pozornost usmerjajo v zdravila in druge učinkovite metode zdravljenja. Evropske institucije so do zdaj za zdravljenje novega koronavirusa potrdile le eno zdravilo. Ves čas izvajajo študije o učinkovitosti drugih potencialnih zdravil.

V primeru, da si pripravljen darovati plazmo oziroma kri za zdravljenje bolnikov, piši na mail: plazma@ztm.si ali pokliči na telefon 030 458 510 vsak delovnik med 8. in 13. uro.

Junior novinar

VirSTA
Bodi prvi in oceni prispevek: 1 zvezdica2 zvezdici3 zvezdice4 zvezdice5 zvezdic
Loading...

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo, vnesite svoje ime tukaj
Prosim vnesite svoj komentar!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.

29,183FansLike
2,196FollowersFollow
2,640FollowersFollow
1,679FollowersFollow

Najbolj priljubljeno

3 ideje za aktivno preživljanje jesenskih vikendov

Jesenski meseci so za marsikoga najlepši v letu - poletne vročine je konec, priljubljene izletniške točke se spraznijo, narava pa je v svojem menjavanju...

Kje je bil tvoj dom na Zemlji stotine milijonov let nazaj?

Z novim digitalnim zemljevidom ti paleontologi ponujajo nov pogled na tvoje rojstno mesto skozi stoletja in ti predstavijo dinozavre, ki so živeli na tvojem...

Dve seriji iz 90ih, ki sta vredni binge-watcha

Ob naslovu prispevka si zagotovo najprej pomislil na Friendse. Prijatelji so seveda globoko zaznamovali devetdeseta leta, vendar smo za prispevek raziskali še dve seriji,...

Letos nagrade za študentska dela s področja divjadi in lovstva

Če si letos ali v letu 2019 diplomiral, magistriral ali doktoriral s področja lovstva in divjadi, lahko prejmeš finančno nagrado, ki jo podeljuje Strokovno-znanstveni...