SPEKULA 2020: Koper bo gostil vrsto kulturno-umetniških dogodkov

Koper bo od septembra do konca novega študijskega leta gostil številne kulturno-umetniške dogodke, na katerih bodo sodelujoči umetniki predstavljali svoje poklice in produkcijo. Na številnih lokacijah po mestu se bodo zvrstile razstave, predavanja in drugi dogodki, ki bodo namenjeni promoviranju kulturno-umetniške identitete, poroča STA. 

Druga edicija umetniškega manifesta SPEKULA bo organizirana po tem, ko je Univerza na Primorskem uspešno akreditirala nov dodiplomski univerzitetni študijski program Vizualne umetnosti in oblikovanje

Dogajanje se bo z odprtjem razstave Prevodi vizionarstva ali iluzija začelo v Galeriji Meduza 11. septembra ob 18. uri. Točen spored programa čez celotno študijsko leto še ni določen, saj ga bodo organizatorji dopolnjevali, spremljaš pa ga lahko na spletni strani Pedagoške fakultete in na socialnih omrežjih. 

Na manifestu, kjer bodo predstavljene številne oblike izražanja idej, občutkov in predajanja veščin, bo sodelovalo veliko število priznanih umetnikov in strokovnjakov, kot so Tina Cotič, Eda Birsa, Lara Kobal, Nina Mršnik, Lara Marconi, Dragana Sapanjoš, Nemanja Cvijanovič, Jiri Kočica, Boštjan Bugarič, Vid Lenard, Andrej Medved in Tilen Žbona.

Celoten sklop dogodkov je sicer usmerjen v kulturno-umetniško ozaveščanje lokalne skupnosti in v razvijanje novega dodiplomskega programa Vizualne umetnosti in oblikovanje, ki bo študentom prvič na voljo v študijskem letu 2021/2022.

Program za september:

  • 11. september 2020 ob 18.00 v Galeriji Meduza, Koper
    Razstava Prevodi vizionarstva ali iluzija / Translations of visionary or illusions
    (Nemanja Cvijanovič, Polonca Lovšin, Dragana Sapanjoš, Jiri Kočica)
    kustos Tilen Žbona
  • 15. september 2020 ob 18.00 v Galeriji Meduza, Koper
    Predavanje Marušičev Sforzato / Sforzato di Marušič
    (Andrej Medved)
  • 17. september 2020 ob 18.00 v Galeriji Meduza, Koper
    Pogovor Gverilsko snemanje filmov
    (Ema Kugler in mag. Vid Lenard)
  • 22. september 2020 ob 18.00 v Galeriji Meduza, Koper
    Predstavitev strategij in vpetost vizualne umetnosti v lokalni in nacionalni prostor (Dejan Mehmedovič, Majda Božeglav Japelj, Aleš Sedmak)
    Ob dogodku bo predvajan film Uroša Zavodnika, “Na prelomu upodobitve – SPEKULA 2019”
  • 25. september 2020 ob 18.00, Mala Loža, Čevljarska ulica 1, Koper (razstava do 16. oktobra 2020)
    Koprski optimizem – urbanizem in arhitektura Kopra
    Avtomatik Delovišče predstavlja razstavo seminarja študentov Univerze v Ljubljani, Fakultete za arhitekturo in Biotehnične fakultete – Oddelka za krajinsko arhitekturo pod mentorstvom prof. dr. Davorja Gazvode (KA), asist. Nejca Florjanca, prof. Mihe Dešmana (FA), Vlatke Ljubanović (FA) ter doc. dr. Boštjana Bugariča (AD) in Mateje Filipič (AD).
    kustosa Boštjan Bugarič, Mateja Filipič

Junior novinar

Prejšnji članekČe si prebolel covid-19, lahko daruješ kri in pomagaš
Naslednji članekNick Kočevar, letos najhitrejši Slovenec

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.