Nick Kočevar, letos najhitrejši Slovenec

Letošnji državni prvak na atletski najkrajši sprinterski razdalji, Nick Kočevar, je 20-letni Slovenec, ki je bil rojen v Nemčiji in tam do leta 2018 s starši tudi živel. V dosedanji atletski karieri je kot mladinec na največjih tekmovanjih nastopal za Nemčijo, njegova želja že od njegove polnoletnosti pa je, da bi lahko nastopal za svojo domovino, Slovenijo. Letos na domačih tleh tekmuje odlično – v tej sezoni je neporažen tako na 100 kot tudi na 200 metrov, svoje cilje pa postavlja še višje.

Zmaga na državnem prvenstvu

Nick se z atletiko ukvarja že od malih nog, trenirati jo je začel v Sloveniji, njegova atletska pot je bila ves čas močno povezana z domovino – v Sloveniji je treniral med vsemi počitnicami in s slovenskim klubom tudi hodil na priprave. V domovino se je preselil leta 2018, ko je postal polnoleten.

Na tekmi
Nick Kočevar (na 6. progi) letos tudi do zmage na mitingu v Mariboru.

V letošnji sezoni je tekmoval odlično. Nastopil je na dvoranskem prvenstvu v Novem mestu, kjer je na 60 metrov z novim osebnim rekordom (6,82 sec) prepričljivo zmagal, izjemne rezultate pa je dosegal tudi v z mednarodnimi tekmovanji nekoliko okrnjeni sezoni na prostem. Uspelo mu je izboljšati osebni rezultat na 200 metrov (21,28 sec), čeprav je tekel le enkrat in to z močnim vetrom v prsa, kljub slabšim razmeram (ponovno veter v prsa) se je približal še najboljšemu času na 100 metrov (osebni rekord šteje 10,44 sec). Na državnem prvenstvu je na tej razdalji osvojil zlato, letos je njegov rezultat v tej disciplini najboljši v Sloveniji, na 200-metski razdalji tretji (za rezultatom Luke Janežiča in Lovra Meseca Koširja).

Kljub nekoliko boljšim pogojem za trening v precej večji Nemčiji, Nick v domovini izjemno napreduje – veseli ga, da so se z novo atletsko dvorano izboljšali tudi domači pogoji: »Nemčija ima kot velika država bolj urejeno infrastrukturo in ne manjka atletskih dvoran in urejenih stadionov. V Sloveniji smo šele pred kratkim dobili prvo in edino atletsko dvorano do sedaj, ki pa izpolnjuje pogoj za dober trening in napredek šprinta,« je povedal Nick.

Izjemni uspehi na mladinskih prvenstvih, cilji so visoki

Atletska proga
Kočevar je nastopal na vseh največjih atletskih mladinskih tekmovanjih.

V svoji mladosti njegov talent ni ostal neopazen, že od šolskih tekmovanj je močno opozarjal nase. Kot mladinec se je uvrstil v nemško reprezentanco in nastopal na vseh največjih mladinskih tekmovanjih, kjer je posegel po zelo visokih mestih. Uvrstil se je v finale tako evropskega kot tudi svetovnega mladinskega prvenstva: Leta 2017 je v Keniji v finalu mladinskega svetovnega prvenstva osvojil odlično 5. mesto in bil takrat v tej starostni kategoriji najhitrejši Evropejec, na mladinskem evropskem prvenstvu lansko leto na Švedskem pa je bil šesti.

V prihodnosti Nick cilja visoko: »Želja vsakega športnika je nastopati na velikih tekmovanjih. Nastopal sem že na evropskih in svetovnih mladinskih tekmovanjih, želim pa si tudi nastopa na članskih največjih tekmovanjih in nastopa na olimpijskih igrah

Na njegovi atletski poti mu želimo veliko uspehov.

Prejšnji članekSPEKULA 2020: Koper bo gostil vrsto kulturno-umetniških dogodkov
Naslednji članekSlovenski znanstveniki postali del svetovne elite

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.