Slovenski znanstveniki postali del svetovne elite

Slovenija postaja vse bolj prepoznavna na svetovnem zemljevidu znanstvenikov. Slovenski raziskovalci na področju raziskav nevtronskega sipanja so pred kratkim dobili priložnost, da se povežejo s kolegi z Inštituta Max von Laue – Paul Langevin (ILL) v Franciji.

Ministrstvo za izobraževanje je sodelovanje umestilo na prednostni seznam mednarodnih projektov že leta 2011, junija tega leta pa je vlada tudi uradno sodelovanje odobrila.

Prostori ILL
Inštitut razpolaga z izjemno raziskovalno infrastrukturo.
vir: GOV preko ILL, Briq_ecliptique

Skupina raziskovalcev na Kemijskem inštitutu je sicer bila že ves čas v stiku in deloma že vključena v dejavnosti ILL.

ILL je vodilni raziskovalni center za nevtronsko sipanje na mednarodnem prizorišču. Razpolaga z jedrskim reaktorjem z visoko produkcijo nevtronov, ki napaja okoli 40 najsodobnejših raziskovalnih instrumentov, ki se nenehno razvijajo in nadgrajujejo. Vsako leto ga obišče približno 1400 raziskovalcev iz več kot 40 držav. Ponaša se z večjim številom znanstvenih objav v revijah z visokim faktorjem vpliva med vsemi sorodnimi svetovnimi inštitucijami za nevtronsko sipanje.

Raziskave z nevtroni so nepogreščljiv komplementarni pristop k drugim eksperimentalnim metodam, kot je na primer rentgenska difrakcija. Pogosto imajo ključno vlogo v raziskavah v kemiji, fiziki, biokemiji, biofiziki in biologiji.

Znanstvenica pri delu
vir: GOV preko ILL,Laurent Thion_ecliptique

Za izvajanje nacionalnih dejavnosti v okviru projekta ILL je predviden letni strošek v višini do 250 000 evrov.

VIRGOV
Prejšnji članekNick Kočevar, letos najhitrejši Slovenec
Naslednji članekKateri prenosnik kupiti za osnovnošolca, dijaka ali študenta?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.