Kateri prenosnik kupiti za osnovnošolca, dijaka ali študenta?

Hand of Japanese women for remote work
Foto: west iz iStock

Bliža se začetek šolskega leta in ob trenutni pandemiji koronavirusa lahko pričakujemo, da se šolanje na daljavo še lep čas ne bo zaključilo. Zato bo prenosnik nujen za vse šolarje. Toda kaj izbrati, da bo dovolj zmogljivo za Teams/Zoom videoklice in ne bo razparalo denarnice?

Prenosnik za osnovnošolca

Osnovnošolci se še ne ukvarjajo s programskimi orodji, ki bi zahtevala zmogljive računalnike. Vseeno pa je zaželeno, da je prenosnik dovolj zmogljiv, da lahko hkrati poganja Office, brskalnik in še antivirusnik, ki je za naše mlade raziskovalce zelo nujen. Tako pozabi na Celerone in Pentiume in posezi po Intel Core i3 ali Ryzen 3 ali boljše. Naj ima vsaj 8 GB RAM-a, grafika pa je lahko integrirana. Da ne bo imel občutka počasnosti, izredno priporočamo nadgradnjo na disk SSD, 256 GB bo ravno prav. Obvezna pa je seveda spletna kamera. Takšen prenosnik lahko dobiš že dobrih 200 evrov, kot stane HP EliteBook 820 G1.

Prenosnik za srednješolca

Pri srednješolcih že obstaja možnost po zahtevah uporabe naprednejše programske opreme, zato priporočamo procesor Intel Core i5 ali Ryzen 5 ali boljši. Še vedno je priporočeno vsaj 8 GB RAM-a in vsaj 256 GB diska SSD. Grafika lahko ostane integrirana, če bo srednješolec igral igre, pa naj vsebuje zmogljivejšo grafično kartico, kot je GTX 1050 ali boljšo. Igralcem tako priporočamo HP-jevo znamko Omen ali Asusovo serijo ROG, drugim pa HP-jevo serijo EliteBook ali Lenovovo serijo ThinkPad.

Prenosnik za študenta

Potrebe študenta se po zmogljivosti komponent ne razlikujejo potrebam srednješolca. Razlikuje pa se način uporabe prenosnika. Študentje so veliko bolj mobilni in bodo svoj prenosnik nosili ne samo med študentskim in pravim domom, temveč tudi v predavalnico ali celo bližnji park. Zato priporočamo malce dražje serije, ki so lažje in imajo namesto plastičnih trše magnezijevo ohišje. Takšni prenosniki so večinoma malce manjši 13-inčniki in imajo pogosto tudi zaslone na dotik. Tu priporočamo Dell Latitude 7389. Študentje smeri, ki zahtevajo zmogljive računalnike (kot je arhitektura ali medijska produkcija), pa naj posežejo po prej omenjenih gaming serijah (ki bodo z lahkoto opravili tudi vsa zahtevnejša študijska opravila) HP Omen ali Asusovo ROG, najzahtevnejši pa po delovnih postajah HP ZBook.

Rabljeni računalniki, prenosniki in razstavni eksponati.

Prejšnji članekSlovenski znanstveniki postali del svetovne elite
Naslednji članekRočno izdelana in naravna kozmetika, ki okolje postavlja na prvo mesto

Rabljeni računalniki, prenosniki in razstavni eksponati.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.