Če tega v trgovini ne storiš, te čaka globa

Rising food prices. Surprised woman looking into a paper check at the mall, holding a paper bag with fresh herbs and a baguette.
Foto: Elena Perova iz iStock

Si vedel, da je ponovno obvezno, da kupci prevzamejo račun in ga obdržijo do izhoda iz poslovalnice. Predvidena globa ob kršitvi 12. člena novele zakona o davčnem potrjevanju računov znaša 40 €.

Sistem davčnega potrjevanja računov

Od leta 2016 je v Sloveniji uveden sistem davčnega potrjevanja računov, ki ga določa zakon o davčnem potrjevanju računov. S tem zakonom je bilo določeno, da mora davčni zavezanec za prodano blago oz. opravljeno storitev izročiti račun kupcu, ta pa ga mora ohraniti neposredno po odhodu iz poslovnega prostora. Leta 2022 je takratna Janševa vlada z novelo zakona o davku to obveznost ukinila. Tako je bil kupcu izročen račun v papirnati obliki le na kupčevo izrecno zahtevo.

Woman housewife looking check in the store
Foto: sergeyryzhov iz iStock

Vlada dr. Roberta Goloba se ni strinjala z odločitvijo, ki jo je sprejela prejšnja vlada, saj so prepričani, da se je tako povečala siva ekonomija v državi. Posledično so v DZ vložili novelo zakona, ki bi ponovno uvedla obvezno vročanje računov, ti pa so lahko v elektronski ali papirnati obliki. Opozicija je seveda predlogu glasno nasprotovala, saj trdijo, da nimamo podatkov, ki bi kazali na povečanje sive ekonomije v državi, na račun spremembe pri prevzemanju računov kupcev.

Državni svet noveli ni bil naklonjen

Državni svet je nato uveljavitev novele nekoliko zaustavil, saj je izglasoval veto. Ob tem je državni svetnik Leopold Pogačar dejal: »Rešitev, ki na prejemnika storitev prenaša odgovornost, da pridobi račun in se ga lahko za morebitni neprevzem sankcionira, je nesprejemljiva. Napačen je tudi pristop, s katerim se s pomočjo kupca skuša nadzirati zavezanca, namesto za to pristojnih organov.«

Zaradi veta na novelo zakona so morali v DZ ponovno glasovati o le tej, ki je bila z zadostnim številom glasov Svobode, Levice in SD tudi sprejeta. Veljati je začela v torek, 18. aprila.

Kazen se uvaja zgolj za namene informiranja državljanov

Globa 40 € bi po novem doletela posameznika, ki ob odhodu iz trgovine in pozivu davčnega inšpektorja, ne bi predložil računa. Kupec je torej dolžan prevzeti račun in ga obdržati ob odhodu iz poslovnega prostora davčnega zavezanca. S tem naj bi omogočili pristojnim organom nadzor nad evidentiranjem dejanskega prometa davčnega zavezanca.

Nekdanji državni sekretar na finančnem ministrstvu Tilen božič je zatrjeval, da je ta ukrep namenjen le ozaveščanju. Bojan Čebela, poslanec Gibanja svobode, pa je dejal: »Davčna disciplina je dober uvod v zmanjšanje davkov. S to novelo krepimo zavednost tistih, ki davke plačujejo, in tistih, ki morajo davke pošteno obračunati. Torej uvajamo samokontrolo na področju davčne zakonodaje.«

Shopping till reciept
Foto: BrianAJackson iz iStock
Prejšnji članekIgranje videoiger nima vpliva na umske sposobnosti otrok
Naslednji članekZaviralci pubertete: Kaj vemo o tej skupini zdravil?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.