Igranje videoiger nima vpliva na umske sposobnosti otrok

control, video game, play station
Foto: Lernestorod iz Pixabay

Videoigrice imajo vsaj pri starejših slab sloves. Bojda uničujejo naše možgane, povzročajo antisocialno vedenje in so tako ali tako popolna izguba časa. Glede slednjega se lahko vsak odloči sam, vendar na misel nam pridejo besede Johnna Lennon, ki je dejal, da čas ki ga zapravljaš z užitkom, ni zapravljen čas.

Da videoigrice in še posebej streljačine povzročajo antisocialno vedenje se lahko marsikomu zdi samoumevno. Še posebej po strelskem pohodu na srednji šoli Columbine leta 1999 je bila ameriška javnost (in posledično cel zahodni svet) podvržena medijski kampanji, ki nas je prepričevala, da Doom ali Grand theft Auto vzgajata bodoče morilce. Na srečo so take ideje psihologi že večkrat ovrgli.

Nasilne igrice ne povzročajo nasilja v resničnem svetu. Samo resnično nasilje ga.
Nasilne igrice ne povzročajo nasilja v resničnem svetu. Samo resnično nasilje ga. Foto: on rockstar games

Vpliv na mentalne sposobnosti

Nedavno pa se je ekipa znanstvenikov posvetila vplivu videoigric na kognitivne sposobnosti otrok. Zlahka si predstavljamo karikaturo mladostnika s skisanimi možgani, ker cele dneve preživlja pred ekranom. A nova raziskava je pokazala, da tudi to ne drži. Igranje videoigric nima vpliva na umske sposobnosti otrok.

Eksperiment so izvedli na 160 otrocih z različnih javnih šol in iz različnih socioekonomskih okolij. Cilj je bil ugotoviti povezavo med količino igranja videoigric, žanrom, ki so ga igrali in njihovimi kognitivnimi sposobnostmi. V povprečju so otroci igrali videoigre dve uri in pol na dan, največji igričarji pa tudi do štiri ure in pol.

Za preverjanje kognitivnih zmožnosti so raziskovalci uporabili standardiziran CogAT (Cognitive Ability Test 7), ki preverja verbalne in kvantitativne (matematika in logika) sposobnosti ter prostorsko predstavo.

otrok igra igrice
Image by Freepik

Povezave niso našli

Ugotovili so, da med količino igranja, žanri videoiger in mentalnimi zmožnostmi ni zanesljivih povezav. Preprosteje: ne glede na to, koliko ur je otrok preživel pred ekranom in ne glede na to, ali je igral strelske, avtomobilske ali strateške igre, se njegova inteligenca ni spreminjala.

Raziskava pa je pokazala še nekaj. Določene igre, ki se oglašujejo kot stimulativne za kognitivni razvoj prav tako nimajo vpliva na kognitivne sposobnosti. Po drugi strani so podobne raziskave na najstnikih in mladih odraslih prišle do zaključka, da nekatere videoigre dejansko krepijo mentalne zmožnosti. Kot so navedli v poročilu, to dokazuje različne učinke igranja videoiger na možgane v različnih razvojnih obdobjih.

VIRScience Daily
Prejšnji članek5 vojnih dokumentarnih filmov, ki jih je vredno videti
Naslednji članekČe tega v trgovini ne storiš, te čaka globa

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.