5 vojnih dokumentarnih filmov, ki jih je vredno videti

Creative artwork decoration - Russian war in Ukraine concept. Crowd looking on giant explosion and attacking armored vehicles. Selective focus
Foto: Zeferli iz iStock

Vojna je bila vedno ena najbolj uničujočih sil v zgodovini človeštva. Zato je dokumentiranje vojnih dogodkov ključnega pomena za ohranjanje zgodovine in spominjanje na pogumne ljudi, ki so se borili za svobodo in pravičnost. V tem članku predstavljamo nekaj najboljših dokumentarnih vojnih filmov vseh časov.

The War (2007)

The War je ena najboljših dokumentarnih serij o drugi svetovni vojni, ki je bila kdajkoli posneta. Serija obsega sedem delov in prikazuje vojno skozi oči običajnih ljudi, ki so se borili in trpeli. Posneto je bilo več kot tisoč ur posnetkov, ki so jih posneli veterani in civilisti, ki so doživeli vojno. Režiral ga je Ken Burns, ki je znan po svojih zgodovinskih dokumentarcih.

Restrepo (2010)

Restrepo je dokumentarni film o ameriški vojaški enoti v Afganistanu. Film sta posnela novinar Sebastian Junger in fotograf Tim Hetherington, ki sta se pridružila vojakom na terenu. Film prikazuje vojno skozi oči vojakov, ki so se borili na najbolj spornem območju v Afganistanu. Film je zelo oseben in izjemno ganljiv.

Restrepo 2010 Trailer HD | Documentary | Afghanistan War

The Fog of War (2003)

The Fog of War je dokumentarni film, ki ga je režiral Errol Morris in govori o vojni v Vietnamu. V filmu Morris raziskuje življenje in kariero Roberta McNamaraja, nekdanjega ameriškega obrambnega ministra, ki je služil pod predsednikom Lyndonom B. Johnsonom. McNamara pripoveduje o odločitvah, ki jih je sprejemal med vojno in o svojih osebnih občutkih krivde in obžalovanja.

The Fog Of War | Documentary Trailer, 2003

Hearts and Minds (1974)

Hearts and Minds je dokumentarni film o vojni v Vietnamu, ki ga je režiral Peter Davis. Film prikazuje vojno skozi oči tako Vietnamskih državljanov, kot tudi ameriških vojakov in politikov. Film je znan po tem, da se ni izogibal kontroverznim temam, kot so uporaba kemičnega orožja, umori civilistov in mučenje vojnih ujetnikov.

Hearts and Minds 1974 Trailer | Documentary

The Battle of Midway (1942)

The Battle of Midway je dokumentarni film o bitki pri Midwayu med Ameriko in Japonsko med drugo svetovno vojno. Film je bil posnet kmalu po bitki in je eden najbolj zgodnjih dokumentarnih filmov o vojni.

Prejšnji članekVisokošolski sindikat jasno v bran avtonomiji univerz
Naslednji članekIgranje videoiger nima vpliva na umske sposobnosti otrok

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.