Cerkev odredila študijo o zlorabi otrok

Senca otroka in odrasle osebe.
Foto: geralt iz Pixabay

Katoliška cerkev je prejšnji teden naznanila, da bo začela analizo notranjih evidenc, kjer so zabeležene zlorabe, ki so jih zagrešili duhovniki. Ljudje, ki so bili tarče zlorabe s strani duhovnikov, so se na to najavo odzvali in kritizirali cerkev ter pozvali po neodvisni raziskavi.

Kaj je dejala in napovedala cerkev?

Prejšnji petek je katoliška cerkev objavila novico, da imajo namen raziskati več kot 20 let notranjih evidenc o spolnih zlorabah otrok, ki so jih zagrešili njihovi duhovniki.

Kardinal Matteo Zuppi, ki ga je za vodenje škofovske konference imenoval papež Frančišek, je ob novici novinarjem, dejal: »To je naša dolžnost, s tem se soočamo z velikim trpljenjem.« V dodatni izjavi je škofovska konferenca izjavila, da bo v sodelovanju z neimenovanimi neodvisnimi raziskovalnimi ustanovami izvedena »analiza« o domnevnih ali potrjenih zločinih duhovnikov v Italiji od leta 2000 do 2021.

Uporabili bodo podatke, ki jih hrani vatikanski oddelek, ki se ukvarja z vprašanji zlorab. To je Kongregacija za nauk vere. S tem želijo bolje in globlje razumeti ter objektivnejšo poznati pojav. Študija bo omogočila izboljšanje zaščitnih ukrepov in omogočila, da se žrtve obravnava bolj ozaveščeno.

Žrtve pozvale po neodvisni raziskavi

Žrtve klerikalne zlorabe s to potezo italijanske katoliške cerkve niso zadovoljne. Od vodstva cerkve so zahtevali, da sledijo drugim državam, ki so dovolile popolnoma neodvisno raziskavo v spolne zlorabe v cerkvi. Prav tako niso zadovoljni s časovno omejitvijo napovedane raziskave. Eden izmed kritikov in žrtev zlorabe je Francesco Zanardi, ki ga je duhovnik zlorabil, ko je bil najstnik. Za medije je dejal, da je »diskriminatorno« preučevati le primere od leta 2000 naprej. Dodal je, da so s tem »številni primeri, kot je moj, izključeni«.

Cilj takšnih skupin je, da so raziskave in poizvedbe podobne tistim v Združenih državah, Evropi in Avstraliji. Te so namreč razkrile razširjeno zlorabo otrok in desetletja dolgo prikrivanje. Zato je pritisk na Italijo vse večji in številne skupine so mnenja, da se Italija ne more več izogniti zunanjemu nadzoru.

Zanardi je ustanovitelj Rete L’Abuso (»Omrežja zlorabe«), ki zastopa preživele. V začetku tega leta so iz omrežja sporočili, da so v zadnjih 15 letih v Italiji zabeležili več kot 300 primerov duhovnikov, obtoženih ali obsojenih spolne zlorabe otrok, od skupno 50.000 duhovnikov po vsej državi.

Cerkev: »To je le prvi korak«

Nova študija je le del načrta v petih točkah, o katerem so se dogovorili škofje na srečanju v Rimu. Ta naj bi vključeval tudi načrte za »nacionalno poročilo« o primerih in preventivnih ukrepih v zadnjih dveh letih. Cilj je, da to postane vsakoletno zbiranje podatkov in dokazov, ki jih bodo analizirali v akademsko-raziskovalnem središču. Nato pa javno objavili. Vse skupaj je bilo posledica poziva papeža Frančiška. Ta je izrazil željo po bolj pregledni letni reviziji prizadevanj za zaščito mladoletnikov. Papež si je med prioritete dodal cilj, da si katoliška cerkev po globalnih škandalih povrne zaupanje javnosti.

VIRLe Monde
Prejšnji članekNajboljši filmi o letalstvu in letenju
Naslednji članekAndrej Pirjevec v vodstvu Evropske študentske organizacije

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.