Najboljši filmi o letalstvu in letenju

Najboljši filmi o letalstvu in letenju
Najboljši filmi o letalstvu in letenju

Najboljši filmi o letenju in letalstvu so svobodni, brezmejni in prosto leteči filmi. Težko je točno povedati, kaj je tisto, kar iz filma naredi dober film o letalstvu, a v toliko letih jih je nastalo kar nekaj. Vse od dramskih filmov do biografij in komedij. Na našem seznamu najboljših filmov o letalstvu in letenju je kar nekaj fantastičnih ogledov, ki bodo navdušili vsakega oboževalca aviacije.

Top Gun 2 (Top Gun: Maverick)

Top Gun: Maverick je nadaljevanje vredno legendarnega originala, ki tega v marsikaterem pogledu tudi preseže. Top Gun: Maverick je nujen poletni ogled za vse oboževalce prvega dela, ki jih ne bo pustil ravnodušne, in za vse nove gledalce, ki želijo ugotoviti, kaj marsikomu pomeni prvi del. Kako je navdušil nas, si preberi v prispevku Ocena filma: Top Gun 2.

Top Gun Maverick - 26. maj

Let (The Flight)

Denzel Washington je pilot, ki se nikakor ne more upreti alkoholu, pred poleti pa svojo opitost skrije s pomočjo kokaina. Ko doživi strmoglavljenje letala, mu z drznostjo uspe preprečiti tragedijo, toda med tem, ko ga ljudje slavijo kot heroja, se njegovo življenje znajde pod lupo letalskih preiskovalcev. S pomočjo vodje sindikata Charlieja in zvitega odvetnika Hugha spretno zakriva resnico, toda naposled se mora soočiti s posledicami svojih laži in nepremišljenih dejanj. Včasih je za ogled dovolj tudi Denzel.

Flight TRAILER (2012) Denzel Washington, Robert Zemeckis Movie HD

Pearl Harbor

Resnična zgodba o katastrofalnem porazu, junaški zmagi in osebnem pogumu se osredotoča na uničujoč vpliv vojne na dva drzna mlada pilota in dolgoletna prijatelja, ki ju upodobita Ben Affleck in Josh Hartnett, ter čedno in predano medicinsko sestro, ki jo igra Kate Beckinsale. Beseda resnična je za ta film zelo ohlapna, a je film vreden ogleda zaradi svoje izjemne glasbe in prizorov bitk.

Pearl Harbor (2001) Official Trailer #1 - Ben Affleck Movie HD

Bitka za Midway (Midway)

Nekaj bolj raztresenega od filma Pearl Harbor je film Midway. Bitka za Midway je bila pomorska bitka v drugi svetovni med mornaricama Japonske in ZDA ter velja za odločilno bitko vojne na Pacifiku v smislu zaustavitve japonskega prodiranja, ki se je začelo z napadom na Pearl Harbor šest mesecev prej. Pred začetkom bitke so imeli Američani pomembne obveščevalen podatke, da so lažje in bolj pretehtano razporedili svoje ladje. Bitka, v kateri so ključno vlogo odigrala letala in letalonosilke, je potekala v bližini tihomorskega atola Midway, katerega so želeli Japonci zasesti in ga v nadaljevanju vojne uporabiti kot odskočno desko za zavzetje Havajev. Preberi si našo Oceno filma: Bitka za Midway.

Bitka za Midway (Midway)

Aeronavta (The Aeronauts)

Piše se leto 1862. Svojeglavi znanstvenik James Glaisher trdno verjame, da je vreme mogoče napovedati. Toda če želi zbrati podatke, ki bi mu pomagali razumeti logiko vremenskih pojavov, mora poleteti višje kot kdorkoli doslej, zato se poveže z drzno balonarko Amelio Wren. Visoko nad obzorjem, v sanjski pokrajini oblačnih meglic, čudovitih bitij neba in mehke tišine, zemeljska posebneža končno najdeta svoje mesto v svetu, ki sta ga pravkar pustila pod sabo.

The Aeronauts - Official Trailer | Prime Video

Čudež na reki Hudson (Sully: Miracle on River Hudson)

Clint Wastwood in Tom Hanks predstavljata zgodbo pilota Chesleya Sullenbergerja, ki je po okvari motorjev leta 2009 zaslovel s herojskim pristankom na reki Hudson sredi New Yorka. Čeprav izkušeni Sully kljub neznatnim možnostim uspe rešiti vse potnike, se kmalu po nesreči znajde pod drobnogledom zvedavih novinarjev in preiskovalcev. Ker se na preizkušnji znajdejo njegova kariera, družina in ugled, mora Sully spretno krmariti med trenutnimi pričakovanji in odzivi množic ter trdo realnostjo vsakdanjega življenja.

Čudež na reki Hudson - v kinu od 8. septembra!

Letalec (Aviator)

Letalec je zgodba o Howardu Hughesu (DiCaprio), slavnemu teksaškemu izumitelju, ki je pri 18 letih podedoval tri četrtine očetovega premoženja. Howard se ukvarja z različnimi stvarmi: od Hollywooda do letalske industrije – po drugi svetovni vojni pa svoj imperij razširi na elektronsko industrijo in igralništvo, sodeluje tudi pri nastanku prvih satelitov. Leonardo DiCaprio, Cate Blanchett, Alan Alda, Jude Law, Gwen Stefani in drugi pod režisersko palico Martina Scorseseja. Je 11 nominacij za oskarja dovoljšen razlog za ogled?

The Aviator (2004) Official Trailer #1 - Leonardo DiCaprio

Kače na letalu (Snakes on a Plane)

Kar pove naslov. Agent Neville mora na pomembno sojenje odpeljati pričo, toda na pol poti nad Pacifikom letalo preplavijo srdite kače, ki pričnejo na najbolj krute načine pobijati potnike. Kulten film Samuela L. Jacksona.

🎥 SNAKES ON A PLANE (2006) | Full Movie Trailer | Full HD | 1080p

Top Gun

Legendarni film iz leta 1986. Seveda je na tem seznamu. Je sploh treba izgubljati čas in besede?

Ugrabitev (Air Force One)

Ameriški predsednik se spusti v spopad s teroristi, ki ugrabijo predsedniško letalo… Harison Ford in Gary Oldman v vrhunski formi sta dovolj za ogled filma.

Air Force One (1997) Trailer #1 | Movieclips Classic Trailers

Feniksov let (Flight of the Phoenix)

Tovorno letalo, ki prevaža delavce z naftnega črpališča, zaradi hudega peščenega viharja strmoglavi v mongolski puščavi Gobi. Preživeli potniki se borijo s pomanjkanjem hrane in pijače ter ekstremnimi vremenskimi razmerami, ki vladajo v puščavi. Kmalu se zavejo, da obstaja le ena rešitev, da se vrnejo nazaj v civilizacijo. Iz razbitin strmoglavljenega letala morajo sestaviti novo.

Barry Seal: Tihotapec (American Made)

Zgodba Barryja Seala, ki je v 80. letih svojo tihotapsko kariero začel kot pilot za medellinski kartel, da ga ne bi zaprli, pa je pozneje postal tudi Cijin tajni agent. Skrbel je za transport marihuane, kokaina in pozneje tudi drugih drog iz Južne v Severno Ameriko. Tudi tretji film Toma Cruisa na našem seznamu najboljših filmov o letalstvu.

American Made - Official Trailer [HD]

Blood Red Sky

Ženska s skrivnostno boleznijo mora vstopiti v akcijo, ko skuša ekipa teroristov ugrabiti letalo, ki leti preko Atlantika. S seboj ima tudi sin, ki pozna njeno skrivnost. Film Blood Red Sky je eden najbolj podcenjenih filmov leta 2021.

Blood Red Sky | Official Trailer | Netflix

Dan neodvisnosti (Independence Day)

Režiser Roland Emmerich in igralska zasedba Jeff Goldblum Will Smith in Bill Pullman so ustvarili enega najbolj znanih filmov vseh časov. Zgodba, ki govori o masovnem napadu tehnološko naprednih nezemeljanov in obupanem poskusu protinapada, doseže vrhunec na 4. julij, ameriški praznik neodvisnosti.

Independence Day | Official Trailer #1 |1996

V zraku (Up in the Air)

Ryana (George Clooney) šefi podjetij najamejo, da opravi neprijetna odpuščanja. Ryan uživa v svobodnem načinu življenja, dokler ga ne ogrozi ambiciozna Natalie, ki predlaga, da bi odpuščanja opravljali s pomočjo video povezave. Ryan je odločen, da ji dokaže, kako pomemben je pristen človeški pristop, a nepričakovano razmerje z avanturistično zapeljivko Alex ga prisili v razmislek o pravih življenjskih vrednotah.

Ujemi me, če me moreš (Catch me if You Can)

Frank W. Abagnale je delal kot zdravnik, odvetnik in pilot ene največjih ameriških letalskih družb – vse pred 21. rojstnim dnevom. Bil je mojster prevar in nadarjen ponarejevalec, ki je tako spretno ponarejeval čeke, da si je z njimi prisvojil milijonsko premoženje. Agent FBI Carl Hanratty si je zadal nalogo, da za vsako ceno ujame Franka in ga pripelje pred sodišče. Leonardo DiCaprio, Tom Hanks in Steven Spielberg v življenjski formi.

Catch Me if You Can (2002) Trailer #1 | Movieclips Classic Trailers

Ali je pilot v letalu? (Airplane!)

Ena najboljših komedij vseh časov. Parodija filmov o nepredstavljivih katastrofah žanr popolnoma postavi na glavo. Ted Striker je nekdanji pilot, ki se po strahotnih vojnih izkušnjah v Vietnamu ne upa več leteti. Nekega dne skuša obuditi staro ljubezen, zato bivši punci stevardesi sledi na letalo.

Airplane (1980) Movie Trailer

Tora! Tora! Tora!

Najstarejši film na našem seznamu najboljših filmov o letalstvi je Tora! Tora! Tora!. Četudi ni najboljši med najboljšimi, je japonski film iz leta 1970 izjemen dosežek tamkajšnje filmske industrije. Obenem film prinaša tudi nekoliko drugačen pogled na bitko Pearl Harbor.

Letalo prekletih (Con Air)

Seznam najboljših filmov o letalstvu zaključuje film Nicolasa Caga. Poleg njega še John Malkovich, Dave Chappelle, John Cusack, Steve Buscemi, Ving Rhames in Danny Trejo. Vsak film z Nicolasom Cageom je vreden ogleda in si zasluži mesto na vseh seznamih. Malo za hec in malo za res, Letalo prekletih si zasluži mesto na seznamu najboljših filmov o letalu.

CON AIR Official Trailer (1997) Nicolas Cage, John Malkovich Movie HD

Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Prejšnji članek»Zemlja je le ena« ne le na Svetovni dan okolja
Naslednji članekCerkev odredila študijo o zlorabi otrok
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.