Cigarete se bodo (spet) podražile: razmišljaš o opuščanju kajenja?

Ministrstvo za finance je v preteklih dnevih dalo predlog, po katerem bi se trošarine za cigarete zvišale s 114 na 120 evrov za 1000 cigaret. Prav tako naj bi vlada s 1. oktobrom zvišala trošarine za cigare in cigarilose, drobno rezani tobak in drug tobak za kajenje. Nespremenjene trošarine naj bi ostale za tobak za segrevanje in elektronske cigarete.

Z oktobrom se bodo tako cigarete po načrtih finančnega ministrstva podražile. Za zavojček 20 cigaret bo tako v povprečju treba odšteti cca 4,8 odstotokov več kot zdaj.

Trošarine na tobačne izdelke so se nazadnje zvišale junija lani. Z dvigom trošarine na tobačne izdelke bi vlada prejela dodatnih 18 milijonov evrov prihodkov na leto.

white and brown cigarette stick
Kajenje ubija.

Kajenje in bolezni

Po podatkih NIJZ v Sloveniji vsako leto zaradi bolezni, povzročenih s kajenjem umre skoraj 3600 prebivalcev, kar je skoraj 10 na dan. Od teh jih četrtina umre že pred 60. letom starosti. Kajenje je eden najpomembnejših dejavnikov za razvoj številnih rakavih obolenj, bolezni srca in ožilja in bolezni dihal, kadilci pa so po nekaterih raziskavah verjetno bolj dovzetni tudi za okužbo z novim koronavirusom. To naj bi bilo zato, ker so kadilci nasploh bolj dovzetni za okužbo dihal kot osebe, ki ne kadijo. Dostopni dokazi pa kažejo, da imajo kadilci ob okužbi z novim koronavirusom zvišano tveganje za komplikacije obolenja in smrti. Kadilci seveda niso edini, ki spadajo v skupino ljudi s povišanim tveganjem (v to skupino spadajo še sladkorni bolniki, kronični bolniki, bolniki, ki obolevajo zaradi bolezni srca in ožilja …), a spadajo med sam vrh pri številu komplikacij.

Kje lahko dobiš pomoč pri opuščanju kajenja?

NIJZ ima na spletni strani objavljeno številko brezplačnega svetovalnega telefona za opuščanje kajenja (080 27 77), kjer lahko vsak pridobi informacije o opuščanju kajenja oziroma se dogovori za pomoč, na voljo pa imajo tudi svetovanja. Na spletni strani NIJZ tudi svetujejo različne oblike nikotinskega nadomestnega zdravljenja, ki pomagajo kadilcu k uspešnejši in postopni opustitvi kajenja. To so žvečilke, nikotinski obliži in inhalatorji.

Prejšnji članekHuaweiev pametni asistent osvojil nagrado Red Dot 2020
Naslednji članekVse o tekmovanju Ironman

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.