Covid dodatek tudi za dijake in študente

euro, coins, currency
Foto: image4you iz Pixabay

Danes se je državni sekretar na Ministrstvu za obrambo, pristojen za koordinacijo delovanja Uprave za zaščito in reševanje, Rudi Medved, sestal s predstavniki dijakov in študentov glede problematike izplačevanja covidnih dodatkov. Vodstvo na ministrstvu je določilo, da so do covid dodatka upravičeni tudi dijaki in študenti.

Brez dodatka za dijake in študente

Po 77. členu Zakona o dodatnih ukrepih za preprečevanje širjenja, omilitev, obvladovanje, okrevanje in odpravo posledic covid-19 (ZDUPŠOP) pripadnikom sil za zaščito, reševanje in pomoč pripada tako imenovani covidni dodatek. Dodatek so dobili samo dijaki in študenti, ki so delo opravljali prostovoljno. S predstavniki dijakov in študentov se je danes v prostorih ministrstva sestal državni sekretar, pristojen za koordinacijo delovanja Uprave za zaščito in reševanje, Rudi Medved.

V Sloveniji se je od začetka covid krize izplačalo približno milijardo evrov različnih covid dodatkov, zalomilo pa se je pri plačilih za dijake in študente. Brez dodatka za izpostavljenost nevarnosti in za posebne obremenitve je po oceni študentske in dijaške organizacije ostalo več kot 3.000 dijakov in študentov.

injection, nurse, hospital
Študentje in dijaki covid dodatka niso dobili.
Foto: fernandozhiminaicela iz Pixabay

Ministrstvo določilo, da so do dodatka upravičeni tudi dijaki in študenti

»Na Ministrstvu za obrambo smo se s tem problemom soočili potem, ko je bilo Upravi za zaščito in reševanje naloženo, naj izvede izplačila covidnih dodatkov za dijake in študente. Zakon je popolnoma jasen. Zelo natančno pove, da so to vsi dijaki in študentje, ki so delali v teh tveganih razmerah, ne glede na to, ali so za to dobili plačilo, ali so bili prostovoljci,« je dejal državni sekretar Medved.

Vodstvo na ministrstvu je razveljavilo sklep z dne 21. 2. 2022, ki je dijake in študente delilo na upravičene in neupravičene. Uprava za zaščito in reševanje mora popraviti navodilo, po katerem bodo vsi dijaki in študenti, ki so opravljali delo v tveganih razmerah, upravičeni do izplačila navedenega dodatka za preteklo obdobje.

Dijaki in študenti, ki dodatka niso dobili, naj bi ga prejeli po vzpostavitvi ustreznih evidenc oziroma predvidoma do konca letošnjega leta. Dodatek za osemurni delovnik znaša 30 evrov na dan, skupaj pa naj bi ga po grobi oceni izplačali za približno milijon evrov.

Zadovoljni pri ŠOS-u in DOS-u

Predsednica Študentske organizacije Slovenije (ŠOS) Marike Grubar je izrazila zadovoljstvo. »Problematiko smo zaznali že pred nekaj meseci, a si nismo predstavljali, da gre za tako velike razsežnosti« je dejala in dodala, da se je na njihov poziv o vzpostavitvi evidence takoj odzvalo tisoč študentov. »Zelo veseli smo, da problematike ni bilo potrebno reševati po sodni poti, na kar pa smo bili, zaradi zaščite pravic študentov in dijakov, tudi pripravljeni.« Vsi dijaki in študenti, ki dodatka niso prejeli, naj se obrnejo na Študentsko organizacijo Slovenije.

»Tudi dijaki so med covidno krizo izkazali nesebično pomoč. Delali so v različnih ustanovah, kritični infrastrukturi, javnih zavodih, cepilnih točkah in točkah za testiranje«, je dejal predsednik Dijaške organizacije Slovenije (DOS) Simon Trussevich. Povedal je, da so na današnjem sestanku dosegli dogovor, kako bodo na pošten način izplačali dodatke vsem dijakom in študentom, do katerih so z zakonom jasno upravičeni. A to je začetek poti. Apelirajo na Ministrstvo za obrambo, Upravo za zaščito in reševanje ter na delodajalce in študentske servise, da pomagajo identificirati vse upravičence.

Srečanje z državnim sekretarjem
Srečanje z državnim sekretarjem je bilo uspešno.
Foto: Študentska organizacija Slovenije
VIRŠtudentska organizacija Slovenije
Prejšnji članekKristina Kuzmič prihaja v Slovenijo z novo knjigo Drži se!
Naslednji članekPrinaša novi Zakon res obvezno cepljenje in visoke kazni?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.