Covid v Lizboni povzročil pozitivne spremembe

Mestne oblasti v Lizboni so sprejele ambiciozen program, s katerim želijo bivališča, ki so jih lastniki oddajali turistom, preoblikovati v dostopna stanovanja za domačine. S programom, ki je vreden 4 milijone evrov, naj bi rešili več kot 20.000 stanovanj.

Stanovanjska problematika v Alfami

Staro mestno jedro Lizbone se je v zadnjih letih drastično spremenilo. V četrti Alfama, najstarejši soseski v portugalski prestolnici, so lastniki začeli oddajati stanovanja turistom, domačine pa začeli zavračati. Po poročanju Guardiana so pred začetkom pandemije prek spletnih platform, kot je Airbnb, oddajali že tretjino stanovanj.

Program

Mestne oblasti so v skorajšnji ustavitvi turizma, ki je posledica pandemije koronavirusa, videle priložnost. Lastnike nepremičnin pozivajo, da stanovanja za vsaj pet let oddajo mestu, ki jih bo po subvencioniranih cenah oddajalo prebivalcem Lizbone. Najemnine naj ne bi presegale tretjine dohodka posameznega gospodinjstva.

Lastniki stanovanj bi lahko zaslužili do 1000 evrov na mesec. To je sicer manj, kot so zaslužili z oddajo turistom, vendar bodo imeli zagotovljen dohodek za več let. Na ponovni zagon turizma se sedaj ne morejo zanašati.

vrata in balkoni
Stanovanja v Lizboni.

Bodo ostale države sledile zgledu?

Nekatere evropske države in lokalne oblasti razmišljajo podobno. V Angliji so obljubili, da bodo do naslednjega maja skušali rešiti 3300 stanovanj. V Benetkah bodo nekatera turistična stanovanja ponudili študentom. V Amsterdamu so pred kratkim prepovedali turistične nastanitve v starem mestnem jedru. Kljub pozitivnim spremembam bo za reševanje stanovanjskih stisk potrebno še veliko dela.

Junior novinar

VIRThe Guardian
Prejšnji članekNova slovenska revija za navdušence nad tehnologijo
Naslednji članekPričarajte si popoln Miklavžev večer
Tina Geč

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.