Črni petek: nakupuj po pameti in prihrani

Črni petek se je prelevil v črni teden in v nekaterih primerih celo v črni mesec. Nekateri se trudijo prehitevati s popusti, da bi k sebi privabili čim več potrošnikov, drugi prisegajo na »nora« znižanja, ki naj bi govorila sama zase. Kot potrošniki pa se znajdemo v vrtincu popustov, iz katerega komaj vidimo ven. Torej, kaj se splača kupiti in česa ne? Kako pristopiti do vrtoglavih razprodaj s trezno glavo?

Naredi si seznam

Si nekaj želiš že reees dolgo in zanalašč čakaš na visoka znižanja? Potem je črni petek kot nalašč zate. Da pa ne padeš v pasti prodajalcev, ki te na vsakem koraku skušajo pretentati, si naredi seznam stvari, ki jih zares potrebuješ. Preden nekaj daš na seznam, se vprašaj: res to potrebujem? Najverjetneje zdaj res ne potrebuješ novih zimskih škornjev, saj tako ali tako ne smeš nikamor, prav tako pa dvomim, da potrebuješ kopalke, čeprav so reees noro znižane. Karantena bo še dolga, zato si pusti malo rezerve.

Glej v prihodnost

Črni petek lahko izkoristiš tudi za opravljanje božičnih nakupov. Zakaj ne bi ubil dveh muh na en mah – izkoristi popuste in odkljukaj s seznama darila za najbližje. Ampak pazi, da kupuješ res samo stvari, ki jih bodo potrebovali. Nihče ne rabi dodatne šare v svojem življenju.

spletni nakupNe padaj na Instagram akcije!

Algoritmi nas poznajo bolje, kot poznamo sami sebe. Zato nikar ne padaj na akcije, ki ti jih predlagajo družbena omrežja! Res potrebuješ še eno svečko? Kaj pa novo kremo za obraz? Razen če veš, da boš v prihodnosti nujno potreboval nekaj, ne nakupuj vsepovprek! Stvari se počasi začnejo nalagati in denar s kartice kar kopni. Evro na evro in kmalu se znajdeš v zagati.

Ne poslušaj (vseh) vplivnežev!

Večina jih je plačana za to, da objavljajo o posebnih hudih akcijah. Večina influencerjev izdelkov, ki jih oglašujejo, najverjetneje ni niti poizkusila in so jim bili poslani zastonj. Bodi selektiven pri tem, koga poslušaš in čigave nasvete jemlješ. Bodi pozoren na to, kdo označuje sponzorirane objave z ustreznimi ključniki in kdo ne. Transparentnost je najpomembnejša, prav tako pa je pomembno, da veš, komu lahko zaupaš.

Primerjaj cene

Črni petek je najverjetneje najbolje izkoristiti za nakup tehnike in računalniške opreme, kajti tam se tudi 10 % popust kar pozna, bolj kot pri kremi za roke za 5 evrov. Če torej že dolgo sanjariš o brezžičnih slušalkah, si jih privošči. A preden stisneš gumb »naroči«, primerjaj cene s konkurenco. Morda kje drugje najdeš večjo kvaliteto za manj denarja, kajti zavedati se moraš, da tako kot ti tekmuješ s časom, da ujameš popuste, tako tudi konkurenca tekmuje med sabo.

Prejšnji članekNepredvidljiva prihodnost fitnes centrov
Naslednji članekSo bili neandertalci v vojni z našimi predniki?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.