Nepredvidljiva prihodnost fitnes centrov

Ko je vlada 12. marca 2020 razglasila epidemijo covida-19 se je javno življenje v Sloveniji popolnoma umirilo. Zaprtje mnogih industrijskih panog, vzgojno-izobraževalnih ustanov in drugih javnih prostorov je močno okrnilo slovensko gospodarstvo. Po uspešnem boju proti novemu koronavirususe je vlada po dobrih osmih tednih odločila za postopno sproščanje ukrepov. Ti so se zrahljali tudi na športnem področju, kjer je sedaj, ob upoštevanju zdravstvenih priporočil, dovoljena večina športnih aktivnosti, ne le vrhunskih, ampak tudi rekreacijskih. Aktivnosti bodo lahko ponovno potekale v zaprtih prostorih, kar pa ne velja za fitnes centre in druge podobne objekte, ki še zmeraj čakajo na zeleno luč. To je med športnimi navdušenci vzbudilo mnoga nestrinjanja z vladnimi odločitvami, vprašanje pa je, kakšne posledice bodo imele te odločitve za fitnes industrijo.

Slovenija ostaja za ostalimi državami

Medtem ko so v Sloveniji fitnes centri še izključeni iz programa sproščanja ukrepov, marsikje po svetu že odpirajo svoja vrata. Ker se je večina vlad lotila drugačnih strategij za ponoven zagon svojega gospodarstva in omogočanje čim večje svobode prebivalcem, je v sproščanju ukrepov med državami veliko razlik. Prvi državi, ki sta v Evropi odprli svoje centre, sta Češka in Nemčija. Češka vlada je za sproščanje ukrepov pripravila petstopenjski proces, v katerem je bilo odprtje fitnesov zajeto že na drugi stopnji, kar pomeni, da so se ti odprli prej kot nakupovalna središča ali živalski vrtovi. V Nemčiji so se svojega modela lotili na drugačen način in v sredini maja omogočili odpiranje vadbenih centrov po regijah. Naši južni sosedi Hrvati so fitnese odprli s 15. majem, Srbi pa že konec aprila. V prestolnici Kitajske, mestu Peking, so zaradi strahu pred drugim valom novega koronavirusa zopet zaprli centre, ki so bili odprti od 9. maja. Združene države Amerike sledijo Trumpovemu tristopenjskemu programu, v katerem je dovoljeno ponovno odpiranje prostorov za športne navdušence. Nekatere evropske države, kot so Anglija, Francija in Danska, pa skupaj s Slovenijo vztrajajo pri zaprtju fitnesov. »Zdi se nam, da so na našo panogo nekako pozabili. Prav tako iz sprejetih ukrepov čutimo nepoznavanje našega področja,« so svoje stališče glede vladnih ukrepov izrazili na Fitnes zvezi Slovenije.

Ob ustreznih priporočilih možno odprtje vadbenih centrov

Odprtje fitnes centrov je na Kitajskem povzročilo uvedbo vrste novih varnostnih ukrepov. Poleg stalnih higienskih priporočil razkuževanja in držanja varnostne razdalje so se odločili, da je med izvajanjem treninga obvezna tudi zaščitna maska. Močno so poostrili nadzor vzdrževanja čistoče, poleg tega pa so v centre namestili posebne elektronske naprave, ki merijo telesno temperaturo vadečih. V nekaterih fitnesih so med tekaškimi stezami, kolesi in ostalimi napravami namestili tudi stranske pregrade ali jih prestavili na razdaljo treh metrov.

Slovenski fitnesi s strani NIJZ niso prejeli niti okvirnih higienskih priporočil, saj je vlada glede možnega sproščanja ukrepov precej zadržana. Razlogi za zavlačevanje sprostitve ukrepov za fitnese bi utegnili bili ravno higienske narave. Dejstvo je, da vadbene centre in druge podobne objekte dnevno obišče množica različnih ljudi, ki svoje treninge opravlja na različnih napravah in z različnimi pripomočki. Kljub temu damorajo biti ti prostori že od nekdaj vzdrževani z visokimi higienskimi standardi in stalnim razkuževanjem, pa je Mateja Logar s Katedre za infekcijske bolezni in epidemiologijo, pojasnila, da bodo morali biti lastniki in zaposleni v fitnes centrih posebno pozorni na vrsto razkužil, ki bodo v uporabi. »Pogosto so namreč uporabljali razkužila, ki so učinkovita proti bakterijam, ne pa tudi proti virusom. Pomembno je, da se namestijo ustrezna razkužila za razkuževanje pripomočkov in opreme za vadbo,« je povedala Logarjeva, »poleg tega pa morajo biti na voljo tudi ustrezna razkužila za roke, ki ne morejo biti enaka kot za opremo.« Izrazila je še, da se ji neuporaba garderob ne zdi smiselna, saj bi bilo potrebno le ustrezno čiščenje. Njeno mnenje je, da bi vadbeni centri ob ustreznih priporočilih lahko odprli svoja vrata. Ukrepali bi lahko tako, da vsak vadeči podpiše izjavo, da bo hodil na vadbe zdrav, pomembno bi bilo zagotavljanje zadostnega prostora, morebitna omejitev števila vadečih na kvadratni meter, zadostno število ustreznih razkužil in ustrezno ohranjanje čistoče.

Nejasnosti v nasvetih vlade in NIJZ pa so vzbudila tudi mnoga nestrinjanja lastnikov fitnes centrov. V fitnes centru Bodifit so pojasnili, da so glede na to, da se odpirajo mnogi prostori, kjer je možnost prenosa okužbe veliko večja kot v vadbenih centrih, po njihovem mnenju ukrepi nesmiselni in so pokazali, da državnim organom pravzaprav ni jasno, kaj vadbeni centri so in kaj delajo.

Izpad dohodka za nekatere fitnes centre morda usoden

Večina fitnes centrov je svoja vrata zaprla že v sredini marca, kar pomeni, da so brez prihodka že dobra dva meseca. Mnogo organizacij plačuje visoke najemnine za prostore, kjer potekajo njihove vadbe, poleg tega pa nekateri odplačujejo tudi kredite za fitnes naprave in ostale vadbene pripomočke. Fitnes zveza Slovenije je v duhu povezovanja in razumevanja fitnes področja vladi, poslanskim skupinam in resornim ministrstvom posredovala dodatne predloge za zmanjšanje negativnih učinkov epidemije,  ki bi prizadeli njihovo panogo. »Izpad dohodka je lahko usoden za tiste organizacije, ki imajo visoke najemnine,« so pojasnili na zvezi in razložili, da niso prejeli finančne pomoči, ki je bila namenjena prav za njihovo področje. »Naši člani so si lahko pomagali s subvencijami, ki so veljale za samostojne podjetnike, ter odlogi kreditov. Pri tem je potrebno poudariti, da se večina naših članov ni odločila za odlog kredita, saj so bili stroški odobritve odloga in stroški obresti preveliki. Prav tako so člani uveljavljali čakanje na delo,« so še dodali.

Glede na to, da so se fitnes centri zaprli ravno pred poletno sezono, ko je obiska občutno manj, bi znal biti zanje ključnega pomena njihov poslovni model. Vojko Vučković, vodja fitnesa 4P, poudarja, da nihče ne ve natanko, kaj se bo zgodilo s prometom slovenskih fitnes centrov. Primeri iz tujine naj bi kazali, da je promet glede na lansko mesečno obdobje upadel med 30 %  in v nekaterih državah celo do 70 %. »Fitnesi, katerih promet temelji na mesečnih kartah, bodo ta upad najbolj občutili. Če bo strah strank velik in bo obisk še manjši, se zna zgoditi, da bodo šli določeni centri zaradi tega v stečaj,« je pojasnil Vučković. Da pa je obdobje koronakrize velik udarec za fitnes centre kot poslovne obrate, je potrdil tudi Vinko Zovko, predstojnik izobraževalne enote za športno vzgojo z Ekonomske fakultete v Ljubljani. Opomnil je, da fitnes centri v višjem segmentu morda težav ne bodo zaznali, saj je dejstvo, da imajo v glavnem zelo uspešno zimsko sezono, ki bo morebiti omilila izpad dohodka preteklih 2 mesecev.

Prestrukturiranje in prilagajanje fitnes centrov

Vsaka športna organizacija je v kriznem času uporabila svoj način ohranjanja strank. Nekatere so svojo ponudbo vodenih vadb popolnoma prilagodile digitalnim medijem, kjer so redno objavljale programe treningov in posnetke vaj. Svojo izkušnjo s spoznavanjem virtualnega sveta so opisali predstavniki fitnes centra Bodifit, ki je bil v času karantene zelo aktiven na področju digitalnih vsebin. »Za ta izredni čas smo vsem svojim članom želeli omogočiti kakovostno vadbo tudi doma, zato smo premierno in brezplačno predstavljali profesionalno posnete in vodene vadbe. Vadili smo 82-krat preko Facebook premiere v živo, z nami je redno vadilo 8000 ljudi, ogledali pa so si 500.000 minut vadb,« so svojo izkušnjo opisali bodifitovci, ki so omenili še, da zadevo sedaj selijo na prvo slovensko fitnes platformo, kjer bodo zbrane vse vsebine.

Vadbeni prostori v fitnes centrih bodo po vsej verjetnosti morali zadostiti ukrepom, ki jih bo sprejela vlada. Poleg morebitne prepovedane uporabe garderob in tušev, razdalje med fitnes napravami in stalnega razkuževanja naprav, bodo morda pod vprašajem tudi vodene vadbe. Pričakovano je, da bodo te prepovedane, saj naj bi pri njih prišlo do večje frekvence dihanja in izločanja aerosolov.

»Naša panoga ne bo nikoli več enaka«

Koronsko obdobje je z vidika poslovanja za fitnes dejavnost izjemen poslovni izziv, predvsem v smislu nadomestil izpadlega obsega poslovanja in preživetja poletja. Ker lahko ponovna kriza nastopi tudi jeseni, je podpora države z vidika gospodarskih ukrepov in pomoči pomembna ne le do sedaj, ampak tudi v prihodnje, vsaj do konca leta. »Fitnes industrija ne bo več enaka, vsekakor pa se bomo prilagodili situaciji in poskušali narediti najbolje, tako za vadeče kot tudi za naše zaposlene,«so komentirali v fitnes centru Bodifit. Od vsake organizacije je pomembno, kako se bo prilagodila situaciji in ostala uspešen tekmec preostalim. Kljub temu da bodo verjetno spletne aktivnosti verjetno prisotne tudi v prihodnosti, je namen centrov, da lahko posamezniki s profesionalnim vodenjem in nadzorom kakovostno izvajajo vadbo.

Prejšnji članekTo so modni kosi obuval, ki jih letošnjo jesen in zimo preprosto morate imeti!
Naslednji članekČrni petek: nakupuj po pameti in prihrani

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.