Dan boja proti okupatorju letos s še večjim pomenom

Dan upora proti okupatorju je državni praznik, na katerega se spomnimo slovenskega odporništva skozi zgodovino, predvsem pa protifašističnega boja. Kot vsako leto ga bo tudi letos pospremila državna proslava, ki bo letos na Mali Gori nad Ribnico. Včeraj pa so v Rožni dolini razkrili tudi spominsko ploščo v počastitev 80. obletnice ustanovitve OF in njene vloge v uporu proti okupatorjem. Po napovedih naj bi današnji praznik minil tudi v duhu protestov, ki bodo potekali pred Univerzo v Ljubljani in parlamentom.

Dan OF

Včasih smo ta praznik imenovali dan OF oziroma dan osvobodilne fronte, a se je ime kaj kmalu zamenjalo. Na 27. april leta 1941 je bila v Ljubljani ustanovljena organizacija odpora, ki se je junija isto leto preimenovala v Osvobodilno fronto slovenskega naroda.

Odkritje spominske plošče v Rožni dolini

Ob 80. obletnici sta predsednik Slovenije Borut Pahor in veleposlanica Nemčije Natalie Kauther v Vidmarjevi vili odkrila spominsko ploščo v času OF in slovenskega upora proti fašizmu. »Nimam pravice, da bi kot gostja v vaši državi delila nasvete. Zlasti kot Nemka ne. Lahko pa izrazim svojo hvaležnost za to, da smo bili Nemci po vsem tem trpljenju in grozotah, ki jih je naša država prizadejala neštetim ljudem, ponovno sprejeti v skupnost narodov. Za nas je to, da lahko do nekoč najhujših sovražnikov danes gojimo globoko prijateljstvo in se skupaj zavzemamo za boljši, pravičnejši svet, res veliko darilo,« je v našem jeziku povedala veleposlanica.

Predsednik Pahor pa je pozval k odpuščanju: »Gre za duh, na katerem je utemeljena naša skupna evropska domovina. Ne na tem, da pozabimo, vendar da se vsega spomnimo in kaj tudi odpustimo v prid sožitja.« Tako bo na praznik pred Vidmarjevo hišo položil tudi venec in nagovoril ljudstvo. Venec bo položen marsikje, med drugim tudi pri grobnici narodnih herojev in Zvezi združenj borcev za vrednoto NOB.

Odkritje spominske plošče v Vidmarjevi hiši
Odkritje spominske plošče v Vidmarjevi hiši

Napovedani protesti na simboličen dan za upor

Dan boja proti okupatorju pa se mnogim zdi kot idealen dan za protest, saj lahko pobudo zanj vidimo že skoraj povsod. Tako kolesarski protesti, ki se naj bi zgodili pred parlamentom, kot študentski protest pred Univerzo v Ljubljani. Prvi naj bi se zgodil po 17. uri, drugi petnajst minut prej.

Če se boš protesta udeležil ali ne, naj ti v vsakem primeru v mislih ostanejo besede predsednika ZZB, Marjana Križmana: »je ponovno nastopil čas osvobodilne fronte slovenskega naroda, ki mora združiti vse ljudi, ki jim ni vseeno, kam gre ta svet in kam nas vodijo vladajoči«

Kolesarski protest
Kolesarski protest

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekRusija gradi vesoljsko postajo, ki bo nadomestila ISS
Naslednji članekKako je narava navdihnila dizajn slušalk FreeBuds 4i?

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.