Rusija gradi vesoljsko postajo, ki bo nadomestila ISS

Rusi so 23-letno vesoljsko postajo po poročanju državne televizije označili za »katastrofo«, ki čaka, da se zgodi.

Rusija je ta teden sporočila, da bi se lahko 23-letno partnerstvo med ZDA in Rusijo, ki je v orbiti obdržalo Mednarodno vesoljsko postajo (ISS), končalo.

Ruski podpredsednik vlade Yury Borisov naj bi na vladni seji dejal, da bi se država leta 2025 lahko umaknila z ISS, poroča državna televizija. Borisov je navedel poslabšanje stanja vesoljske postaje, ki je bila lansirana leta 1998 s strani Nase in ruske vesoljske agencije Roscosmos, kot glavni razlog za morebiten odhod.

Je ISS res v tako slabem stanju?

»Ne moremo tvegati življenj naših kozmonavtov,« je po poročanju BBC dejal Borisov. »Konstrukcija in kovina se starajo, kar lahko privede do nepopravljivih posledic – do katastrofe.«

Kasneje tistega dne je Borisov dal izjavo, v kateri se je obregnil datuma odhoda leta 2025 in rekel: »Potreben je tehnični pregled, nato pa lahko sprejmemo odločitev in o tem obvestimo svoje partnerje.«

Osrednji modul nove ruske postaje že v izgradnji

Medtem so uradniki Roscosmosa sporočili, da so se že začela dela na nacionalni vesoljski postaji, ki bo služila kot naslednica državnih postaj Salyut in Mir, izstreljenih v nizko zemeljsko orbito v sedemdesetih in osemdesetih letih. Dmitrij Rogozin, vodja Roscosmosa, je v aplikaciji za sporočila Telegram objavil video, v katerem pravi, da »je v pripravi prvi osrednji modul nove ruske orbitalne postaje« in bi lahko bil dokončan do leta 2025, poroča BBC.

Rogozin je dodal, da Rusi ne bodo odšli z ISS, dokler ne bo dokončana nova potencialna postaja. Kljub temu pa bi ruski potencialni odhod lahko močno obremenil NASO in druge agencije, ki se zanašajo na ISS.

»Partnerji ISS bi res težko ohranili postajo funkcionalno brez Rusije,« je za revijo Science povedal Vitaly Egorov, industrijski opazovalec in nekdanji predstavnik ruske družbe Dauria Aerospace. SpaceX bi lahko pomagala zapolniti vrzeli s tovorom materila in potnikov, ki jih je zapustil Roscosmos, je še dodal.

Prejšnji članekOskarji 2021 brez večjih presenečenj in izstopanj
Naslednji članekDan boja proti okupatorju letos s še večjim pomenom

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.