Dan bratov in sester kot nadaljevanje 1. aprila

Rear shot of siblings sitting on the grass. Little girl sitting with her brother putting her arm on his shoulder at park.
Foto: jacoblund iz iStock

Tisti, ki jih nimajo, bi jih radi imeli, tisti, ki pa jih imajo, pa jih pogosto raje ne bi imeli. Včasih jih imamo radi, včasih jih sovražimo, a brez njih naše življenje ne bi bilo enako. Govora je seveda o naših sorojencih. Vsako leto 10. aprila namreč praznujemo dan bratov in sester. Izvor tega praznika pa ima precej zanimiv začetek.

Dan bratov in sester se je začel s Claudio Evart

Leta 1995 se je Američanka Claudia Evart v poklon svojima prezgodaj preminulima sorojencema odločila ustanoviti fundacijo imenovano The Siblings Day Foundation. Ustanoviteljica fundacije je zgodaj v otroštvu izgubila brata Alana in sestro Lisette, zaradi česar je prišla na idejo, da ustanovi dan, ko proslavljamo svoje brate in sestre. Za dan proslavljanja pa je izbrala prav poseben dan, in sicer 10. april, ko je imela rojstni dan njena pokojna sestra Lisette.

Poslanstvo fundacije je združevanje odtujenih sorojencev, z lanskim letom, ko so praznovali že 25. letnico delovanja, pa so začeli izvajati tudi Adopt-A-Sibling Program, ki je namenjen tistim, ki sorojencev nimajo ali pa so jih izgubili.

Fundacijo lahko spremljaš tudi na njihovem Facebooku ali Instagramu.

Large group of children lying at floor and having fun. Looking at camera.
Foto: Liderina iz iStock

Majhna pozornost, voščilnica, telefonski klic

Ta praznik bi lahko opisali kot mešanico materinskega dne in 1. aprila »dneva norcev«. Odvisno v kakšnih odnosih si s svojimi sorojenci. Če ste si konstantno »v laseh« potem je darilo s katerim ne moreš zgrešiti zagotovo majica ali šalica s smešnim napisom. Lahko pa jim spečeš tudi prav posebno sladico, v katero daš namesto sladkorja sol.

Če pa si s svojimi sorojenci v bolj zrelih odnosih, potem prvič … sožalje. Drugič pa … vsi smo ljubosumni na ta odnos. Za darilo tu pride v poštev recikliranje idej za darila od materinskega dne. Darilo za take sorojence je lahko čokolada, roža, majhna pozornost ali pa voščilnica.

V primeru, da sorojencev nimaš, pa si najdi prijatelja ali sorodnika in ga okronaj za ta naziv ter z njim praznuj dan bratov in sester, saj tu nihče ne bi smel bit izvzet.

Junior novinar

Prejšnji članekRecept za najbolj osvežilno torto poletja 2023
Naslednji članekOcena filma: Super Mario

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.