Ocena filma: Super Mario

Super Mario film
Super Mario film Foto: on universal

Super Mario je po tridesetih letih prvi film, posnet po legendarni igrici oziroma igricah. S polnim naslovom Brata Super Mario Film gre za nov izdelek ustvarjalnega studia, ki je poskrbel za filme Jaz, baraba, Minioni, Skrivno življenje hišnih ljubljenčkov in drugih. Tako se tudi Super Mario po kakovosti nahaja nekje okoli prvega dela o zlikovcu Gruju in njegovih miniončkih, a ima nekaj, kar ostali animirani filmi nimajo. Bogate zgodovine bratov Mario.

Trideset let po najslabšem filmu vseh časov

Trideset let smo čakali na nov film iz sveta vodovodarjev, ki se znajdeta v fantazijskem svetu. Super Mario iz devetdesetih spada med najslabše filme vseh časov, kar je za Nintendo pomenilo jasen odklon vseh ponudb o novih filmih iz tega ali katerega koli drugega sveta v njihovi lasti. Zdaj je luč sveta ugledal animirani film, ki je jasno namenjen otrokom, kar pomeni, da si je vsaj nekdo pri Nintendu premislil. Tako smo po scenariju Matthewa Fogla dobili film režiserjev Aarona Horvatha in Michaela Jelenica, ki sta znana predvsem po animirani seriji Teen Titans.

Slovenska sinhronizacija

V slovenskih kinih lahko risanko gledamo zgolj v slovenski sinhronizaciji, kar je zgodba povsem zase in bo morda starejše oboževalce priljubljene franšize in zagovornike izvirnih glasov kljub temu za kanček zmotila, a je vse skupaj precej logična izbira. Če ne drugega vsaj ni tako očitne izgube kot sinhronizacija Jima Carreya v Ježku Sonicu. Ko pa govorimo o studiu Illumination in slovenskih prevodih je daleč najboljši velikonočni film Hop, kjer je blestel Jernej Šugman.

Mario, princesa Peach in Toad
Mario, princesa Peach in Toad Foto: on universal

Preprosta zgodba, a velika mera prisrčnosti

Zgodba filma je že sumljivo predvidljiva, a kaj več tudi ni šlo pričakovati. Vsak lik je prisrčen, srčen in nadvse cortkan – kar je pohvala animaciji, ki smo je od studia vajeni in ne škodi očem. Glavni adut filma Super Mario je širok svet igric, ki so nastale v zadnjih štirih desetletjih. Vidimo marsikaj znanega iz priljubljenih iger, od kovančkov klasične Super Mario Bros. do strašljive palače iz Luigi’s Mansion ter Mario Kart. Enako je tudi z glasbeno podlago film, kjer si je Brian Tyler dal duška in ustvaril mojstrovino v malem. Tu in tam pa glasbeno podlago prekine uspešnica iz osemdesetih, ki je sicer še vedno odlična, a ne deluje pristno oziroma kvečjemu zelo nepričakovano.

Film Super Mario vpelje tudi Mario Kart
Film Super Mario vpelje tudi Mario Kart Foto: on universal

Kdor je preigral legendarne igre iz sveta Super Mario ne bi smel skrivati navdušenja, da marsikaj deluje kot del zgodbe in ne le kot element dobrikanja občinstvu. In prav tu se lahko pojavi manjša sprememba v ciljnem občinstvu. Najbolj bodo uživali mlajši in mlajši po duši, ki so odraščali z igrami iz sveta Super Mario. Tisti drugi pa bodo nekoliko ostali praznih rok ob predvidljivi zgodbi, a jim bosta hiter tempo in veliko dogajanja skrajšala muke. Ampak, saj veš: To je film za otroke!

Bowser v animiranem filmu Super Mario
Bowser v animiranem filmu Super Mario Foto: on universal

Super Mario je z razlogom uspešnica

Super Mario je najboljši animirani film studia Illumination, saj je ustvarjen na temeljih legendarne franšize, kar pomaga pri celotni izkušnji. Videti Bowserja in njegov grad, duhove v Luigijevi palači, učenje Maria in njegov končni uspeh, neizprosno princeso Peach, Donkey Konga, Yoshije, vožnjo z Mario Karti po galaksijski cesti… Še bi lahko naštevali, a je lažje oditi v kino in uživati v uri in pol animiranega filma.

The Super Mario Bros. Movie | Official Trailer

Urednik portala Student.si

PREGLEJ PREGLED
Super Mario
Prejšnji članekDan bratov in sester kot nadaljevanje 1. aprila
Naslednji članekVse več držav uvaja prepoved umetnega mesa

Urednik portala Student.si

ocena-filma-super-marioSuper Mario je po tridesetih letih prvi film, posnet po legendarni igrici oziroma igricah. S polnim naslovom Brata Super Mario Film gre za nov izdelek ustvarjalnega studia, ki je poskrbel za filme Jaz, baraba, Minioni, Skrivno življenje hišnih ljubljenčkov in drugih. Tako se tudi...

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.