Vse več držav uvaja prepoved umetnega mesa

Steak and Herbs
Foto: Jez Timms iz Unsplash

Italijanska vlada je odobrila zakon, ki prepoveduje uporabo laboratorijsko pridelanega mesa in hrane. Po besedah ministra za kmetijstvo, naj bi s tem skušali zaščititi stoletja dolgo agrikulturno zapuščino v Italiji. Če predlog potrdijo še v parlamentu, italijanska industrija ne bo smela več proizvajati hrane ali krme iz celičnih kultur ali tkiv, pridobljenih iz vretenčarjev.

Italijani prepovedujejo umetno meso

Minister Francesco Lollobrigida je dejal, da laboratorijski proizvodi ne zagotavljajo kakovosti, blaginje in zaščite kulture ter tradicije. Nov zakon predpisuje kazen do 65.000 evrov in izgubo pravice za javno financiranje do treh let ob morebitni kršitvi.

Predlog zakona je sledil številnim uredbam, ki prepovedujejo rabo moke iz insektov v testu za pico in testeninah. Italijanska vlada hoče jasne označbe na produktih, ki vsebujejo insekte, s čimer lahko potrošnik naredi informirano odločitev. Kot kaže je predlog novega zakona v skladu s prepričanji večine državljanov. Po poročanjih italijanske prehranske revije Italia a Tavola, se je namreč kar 84 odstotkov anketiranih opredelilo proti laboratorijsko pridelani hrani.

Meat sample in open  disposable plastic cell culture dish in modern laboratory or production facility. Concept of clean meat cultured in vitro from animal somatic cells.
Foto: anyaivanova iz iStock

Prepoved umetnega mesa ni razveselila vseh

Vendar je novica o prepovedi umetnega mesa na noge spravila številne organizacije po Evropi, ki podpirajo razvoj produktov iz celičnih kultur, ter skupine, ki se borijo za pravice živali. Prepoved bi tako uničila ekonomski potencial tega področja v Italiji, zavrla znanstveni napredek in trud za blaženje klimatskih sprememb. Čeprav laboratorijsko pridelano meso prihaja iz živalskih celic, povečini velja za »etično alternativo«, ki ne škoduje dobrobitu živali, je bolj trajnostno in varno. Predlog zakona so zato že označili za ideološko, neznanstveno kampanjo proti napredku.

VIReuronews
Prejšnji članekOcena filma: Super Mario
Naslednji članekMinimalni življenjski stroški višji skoraj za 10 %

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.