Minimalni življenjski stroški višji skoraj za 10 %

Businessman hands passing money, Euro currency (EUR), on white gray background
Slovenija bo tako Dolencu morala plačati 9600 evrov nepremoženjske odškodnine in 6000 evrov za povrnitev stroškov. Foto: Atstock Productions iz iStock

Višino minimalnih življenjskih stroškov ugotovi ministrstvo, ki je pristojno za socialno varstvo. V drugi polovici septembra 2022 so bili tako na podlagi strukture in izdatkov za življenjske potrebščine ter po povprečnih najnižjih cenah, na novo ocenjeni minimalni življenjski stroški. Kaj torej pravijo najnovejše ocene?

Višji minimalni življenjski stroški?

V primerjavi z letom 2017 so bili v drugi polovici septembra 2022, minimalni življenjski stroški, višji za kar 9,2 %. Tako imenovani dolgoročni minimalni stroški so namreč v drugi polovici septembra 2022 znašali 669,83 evra na mesec.

Dražja tudi hrana?

Za 9,5 % je v primerjavi z letom 2016, dražja tudi prehrambna košarica, ki predstavlja mesečni jedilnik, saj je leta 2022 znašala 131,34 evra na mesec. Med tem, ko delež izdatkov za hrano in brezalkoholne pijače v oceni najnujnejših izdatkov za življenjske potrebščine znaša 26, 87 %.

Fast delivery, growth of market basket or consumer price index, inflation or growth of food sales concept. Shopping basket with foods on flying rocket. 3d illustration
Foto: Bet_Noire iz iStock

Kaj pa minimalna plača?

Neto minimalna plača se določi v višini med 120 % in 140 % zneska minimalnih življenjskih stroškov. Minimalna plača se je za letošnje leto dvignila na kar 131 % zneska minimalnih življenjskih stroškov. Tako v praksi znaša 1.203,36 evra bruto in 878,48 evra neto.

Junior novinar

Prejšnji članekVse več držav uvaja prepoved umetnega mesa
Naslednji članek4 dih jemajoči plesni nastopi ali »Ta pa znata!«

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.