Dan samostojnosti in enotnosti

slovenska zastava, pobarvana na zid

26. decembra praznujemo dan samostojnosti in enotnosti, ki je državni praznik in dela prost dan. Obeležuje razglasitev plebiscita o samostojnosti.

Plebiscit o samostojnosti je potekal 26. decembra leta 1990. Na njem je 95 odstotkov volivcev na vprašanje »Ali naj Slovenija postane samostojna in neodvisna država?« odgovorilo pritrdilno. Plebiscita se je udeležilo kar 88,5 odstotkov vseh prebivalcev z volilno pravico. S tem plebiscitom se je začela osamosvojitev Slovenije od Jugoslavije.

jugoslovanska zastava
Plebiscit je bil 23. decembra, rezultati pa so bili uradno razglašeni 26. decembra.

Preimenovanje

Praznik se je do septembra leta 2005 imenoval dan samostojnosti, nato pa so ga preimenovali v dan samostojnosti in enotnosti, saj naj bi na ta dan Slovenci pokazali največjo mero enotnosti v svoji zgodovini.

V ponedeljek, 23. decembra 2019, je v Cankarjevem domu potekala državna proslava ob dnevu samostojnosti in enotnosti, ki jo je bilo mogoče v živo spremljati na Sloveniji 1. Ponovitev si je mogoče ogledati danes, 26. decembra ob 13:25, na Sloveniji 2. Slavnostni govornik je bil predsednik Borut Pahor, proslava pa ima tudi umetniški del, nastala je namreč v sodelovanju s Slovenskim mestnim gledališčem.

Slovenija
S spremembo zakona o praznikih in dela prostih dnevih so ime praznika na pobudo takratne opozicijske stranke Socialni demokrati dopolnili z in enotnosti.
Prejšnji članek#kviz Kateri božični film moraš pogledati
Naslednji članekSe zaradi onesnaženega zraka obnašamo drugače?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.