Dan samostojnosti in enotnosti

European, Slovenian national and Ljubljana city flags on the wall of town hall in the center of Ljubljana - capital of Slovenia
Foto: Haidamac iz iStock

26. decembra praznujemo dan samostojnosti in enotnosti, ki je državni praznik in dela prost dan. Obeležuje razglasitev plebiscita o samostojnosti.

Plebiscit o samostojnosti je potekal 26. decembra leta 1990. Na njem je 95 odstotkov volivcev na vprašanje »Ali naj Slovenija postane samostojna in neodvisna država?« odgovorilo pritrdilno. Plebiscita se je udeležilo kar 88,5 odstotkov vseh prebivalcev z volilno pravico. S tem plebiscitom se je začela osamosvojitev Slovenije od Jugoslavije.

flag of Yugoslavia painted on cracked wall
Foto: Racide iz iStock

Preimenovanje

Praznik se je do septembra leta 2005 imenoval dan samostojnosti, nato pa so ga preimenovali v dan samostojnosti in enotnosti, saj naj bi na ta dan Slovenci pokazali največjo mero enotnosti v svoji zgodovini.

V ponedeljek, 23. decembra 2019, je v Cankarjevem domu potekala državna proslava ob dnevu samostojnosti in enotnosti, ki jo je bilo mogoče v živo spremljati na Sloveniji 1. Ponovitev si je mogoče ogledati danes, 26. decembra ob 13:25, na Sloveniji 2. Slavnostni govornik je bil predsednik Borut Pahor, proslava pa ima tudi umetniški del, nastala je namreč v sodelovanju s Slovenskim mestnim gledališčem.

Colorful Slovenia flag waving in the wind. 3D illustration.
Foto: Believe_In_Me iz iStock
Prejšnji članek#kviz Kateri božični film moraš pogledati
Naslednji članekSe zaradi onesnaženega zraka obnašamo drugače?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.