Se zaradi onesnaženega zraka obnašamo drugače?

Sodobne študije kažejo, da onesnažen zrak ne vpliva le na fizično zdravje temveč ga povezujejo tudi z oslabljeno presojo, težavami z duševnim zdravjem, slabšo uspešnostjo v šoli in celo višjo stopnjo kriminala, je poročal BBC Future.

Zakaj je to pomembno? Ogromen delež svetovnega prebivalstva živi v urbanem okolju, 90 odstotkov ljudi pa naj bi pogosto dihalo nevarne količine onesnaženega zraka.

Zrak vpliva na mišljenje

Londonski raziskovalec Sefi Roth je leta 2011 pričel raziskovati, ali onesnaženo ozračje vpliva tudi na kognitivne sposobnosti, ne le na zdravje.

Izpeljal je raziskavo z dijaki, ki so različne dni opravljali izpite. Edina spremenljivka je bila onesnaženost zraka. Opazili so, da se rezultati ujemajo s kakovostjo zraka – v dneh, ko je bil bolj onesnažen, so dijaki pisali slabše.

Podobno je poročal France 24:

Is dirty air making us dumber?

Stopnja kriminala in slabega vedenja

Raziskavo je nadaljeval v drugo smer. Leta 2018 je njegova ekipa analizirala podatke dveh let o kaznivih dejanjih v Londonu in ugotovila, da se je v bolj onesnaženih dneh zgodilo več kaznivih dejanj, tako na bogatih kot revnih območjih. Primerjali so zelo specifična območja in sledili stopnji onesnaženja skozi čas. Oblak onesnaženega zraka se lahko premika glede na veter, zato so mu dnevni sledili in spoznali ujemanje med njegovo lokacijo in višjo stopnjo kriminala.

Druga študija iz leta 2018, ki jo je vodil Jackson Lu iz MIT, je preučila devet let podatkov in zajela 9000 mest ZDA. V mestih z najvišjim onesnaževanjem so opazili tudi najvišjo stopnjo resnega kriminala. Upoštevali so dejavnike kot so prebivalstvo, stopnja zaposlenosti, starost in spol, onesnaževanje je ostalo glavni napovedovalec povečane stopnje kriminala.

Diana Younan z univerze v Južni Kaliforniji in sodelavci so opazovali izpostavljenost zelo drobnim delcem v obdobju 12 let v povezavi s slabim vedenjem (varanje, odvzemprostosti, kraja, vandalizem, jemanje drog). Pri 682 mladostnikih so poleg tega upoštevali izobrazbo staršev, revščino, kakovost njihove okolice in številne druge dejavnike. Ponovno je bilo slabo vedenje bistveno bolj verjetno na območjih z večjim onesnaženjem.

Povezava z duševnim zdravjem?

Določene raziskave še ugotavljajo povezavo med onesnaženostjo zraka in duševnim zdravjem. Raziskovalka Joanne Newbury pravi, da očitna povezava med čistostjo zraka in fizičnim zdravjem in z demenco, nakazuje tudi psihično. »Če je slabo za telo, je pričakovati, da je slabo za možgane.«

Kako zrak vpliva na možgane

Lu je ugotovil, da že sama misel na onesnaženje negativno vpliva na našo psiho. Udeleženci raziskave so si morali predstavljati svoje življenje v zelo onesnaženem mestu, ki so jim ga raziskovalci pokazali. Ugotovil je, da sta se povečali tesnoba in osredotočenost udeležencev. Oboje povezujemo z agresivnim in neodgovornim vedenjem.

Vedenje je povezano tudi s počutjem. Ko vdihneš onesnažen zrak ne dobiš enake količine kisika kot pri čistem zraku. Posledično možgani ne dobivajo dobrega zraka, ki ga potrebujejo. Poleg tega lahko tak zrak draži nos, grlo ali povzroči glavobol, kar niža koncentracijo.

Nekateri delci v traku povzročajo tudi vnetje v možganih, tako poškodujejo možgansko strukturo in nevronske povezave.

VIRBBC Future
Prejšnji članekDan samostojnosti in enotnosti
Naslednji članekČudovita ura s katero boste odkrivali svoje športne meje

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.