Danes je Mednarodni dan boja proti kajenju

Zaključek prvega meseca v letu zaznamuje boj proti eni izmed bolj škodljivih razvad. 31. januar je Mednarodni dan boja proti kajenju.

Kajenje v Sloveniji

Pri nas redno kadi skoraj petina prebivalstva, 6% Slovencev pa je občasnih kadilcev. V Sloveniji se v letu dni pokadi približno 2236 cigaret na prebivalca, kar nas uvršča na nezavidljivo 11. mesto na svetovni lestvici. Svetovno povprečje je 1083 cigaret na prebivalca v letu dni.

Več rednih kadilcev je med moškimi, prav tako je višji delež uporabe tobaka pri fantih starih od 10 do 14 let, kot pri dekletih.

Negativne posledice kajenja

Kajenje ima številne negativne učinke na človeško telo. Povečuje tveganje za razvoj bolezni srca in ožilja, bolezni dihal, kožnega raka, raka trebušne slinavke, raka črevesja.

Negativno vpliva tudi na spolnost, saj je pri kadilcih večja možnost za pojav impotence. Poleg tega je pri tistih, ki kadijo, zmanjšana plodnost.

Na svetu letno zaradi bolezni, ki so povezane z uporabo tobaka, umre več kot 7.1 milijona ljudi. V Sloveniji pa vsako leto za posledicami bolezni, ki jih povzroča kajenje, življenje izgubi približno 2600 ljudi.

Ukrepi za boj proti kajenju

V boju proti uporabi tobačnih izdelkov se izvaja številne ukrepe. Za učinkovito se je izkazala prepoved kajenja na delovnih mestih in v javnih prostorih. Za dodatno zmanjšanje kajenja med Slovenci skrbijo tudi slikovna opozorila na embalažah tovrstnih izdelkov in mnogi drugi ukrepi, ki jih izvaja ministrstvo za zdravje.

Opusti kajenje

Kadilci, ki želijo prenehati s kajenjem, se lahko odločijo za skupinsko ali individualno svetovanje za opuščanje kajenja. Za brezplačno pomoč pri opustitvi kajenja ali vzdrževanju abstinence ti je na voljo telefonska številka 080 27 77, ki je objavljena na vseh embalažah tobačnih izdelkov.

Prejšnji članekKako se pripraviti na psihometrično testiranje?
Naslednji članekObjavljen je razpis za vpis v dodiplomske in enovite magistrske programe za študijsko leto 2019/2020

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.