Kako se pripraviti na psihometrično testiranje?

Exhausted young businessman using laptop at work and sitting by the desk while
Foto: Kerkez iz iStock

Vedno več podjetij in organizacij se pri selekciji kadrov odloča za psihometrično testiranje potencialnih kandidatov. Velika verjetnost je, da se boš na »poštudijskem lovu na službo« tudi ti srečal s tem, pa naj bo to testiranje kognitivnih oziroma miselnih sposobnosti, ali pa osebnostnih lastnostih. Seveda se boš na to testiranje želel pripraviti. Odgovor na vprašanje, kako se pripraviti na psihometrično testiranje je grenko sladek. Ne moreš se. Vsaj ne tako, kot si misliš.

Zakaj ne?

»Kako si reševal test? Povej mi odgovore!« Pri testiranju miselnih sposobnosti seveda obstajajo pravilni odgovori, vendar se jih ne moreš naučiti 1 dan prej. Kar se pa tiče osebnostnih lastnosti, pa definitivno ni važno, kakšne odgovore je podajal tvoj prijatelj, saj sta dva različna posameznika, svojo osebnost pa je zelo težko »zblefirati«.

»Bom pa prilagajal odgovore.« Testi in vprašalniki sestavljeni tako, da zaznajo kdaj jih želiš prelisičiti. Testi imajo vključene tako imenovane lestvice lažnivosti, ki pokažejo, ali si želel svoje odgovore prilagoditi oziroma ali si odgovarjal iskreno.

Na lestvicah osebnostnih lastnosti ni pravilnih in napačnih odgovorov. Z njimi želimo ugotoviti v kolikšni meri ti delovno mesto ustreza. Če se na primer poteguješ za delovno mesto računovodje ali analitika, si pa izjemno družaben in si želiš dela z ljudmi, na tem delovnem mestu verjetno ne bos srečen. Podobno ujemanje ne bo visoko, če si po naravi introvertiran in tih, postavljen boš pa na delovno mesto, kjer boš ves čas obkrožen z ljudmi.

Kako pa se lahko pripraviš?

Poskrbi, da si spočit in naspan. Testiranje ponavadi traja vsaj eno uro, zato je dobro, da ti koncentracija ne pade. Pred testiranjem se v primeru nemirnosti poskusi sprostiti z dihalnimi vajami, predvsem pa ne skrbi preveč; testiranja niso noben »bav-bav« ampak le eden od načinov kako lahko drugi izvejo več o tebi.

Celovita ponudba kadrovskih storitev.

HR svetovalka / psihologinja pri | Spletna stran

HR svetovalka / psihologinja

Prejšnji članekSkodelica, ki lahko olajša učenje: čaj
Naslednji članekDanes je Mednarodni dan boja proti kajenju

Celovita ponudba kadrovskih storitev.

HR svetovalka / psihologinja pri | Spletna stran

HR svetovalka / psihologinja

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.