Skodelica, ki lahko olajša učenje: čaj

Se pripravljaš na dolgo učenje in iščeš nekaj, kar ti bo pomagalo ostati buden, pa nisi ljubitelj kave? Preberi, kako ti lahko skodelica zelenega ali črnega čaja pomaga pri ohranjanju koncentracije.
Pravi čaj prav tako kot kava vsebuje kofein, ki stimulativno deluje na možgane. Kofein ima v rastlinah pravzaprav funkcijo obrambnega mehanizma, grenak okus jih brani pred insekti. Kofein ima pozitivne poživilne učinke na telo, med drugim ohranja budnost in spodbuja metabolizem.
Listi čajevca
Raziskave kažejo, da čaj vpliva na zmanjšanje anksioznosti, ima pozitivne učinke na pomnenje in druge kognitivne procese. Vse te pozitivne učinke pa ne gre pripisati le kofeinu, temveč skupnemu delovanju kofeina in l-teanina.
L-teanin je aminokislina, ki poveča aktivnost zaviralnega nevtrotransmiterja, ki ima antianksiozne učinke. Skupno delovanje kofeina in l-teanina je še posebej izrazito pri izboljšanju delovanja možganov, kofein se sprošča počasneje in tako poživilni ugodni učinki trajajo dlje časa kot pri uživanju kave.
Pravi čaj vsebuje tudi veliko antioksidantov, med vsemi čaji ima beli čaj največjo vsebnost teh snovi. To so snovi, ki tvoje telo varujejo pred učinki staranja in nevtralizirajo proste radikale, ki tvojim celicam škodijo. Med izpitnim obdobjem so antioksidanti tvoji telesni stražarji, ki te varujejo pred učinki negativnega stresa.

Novinar

Prejšnji članekKakšen vpliv ima študij na zaposljivost mladih
Naslednji članekKako se pripraviti na psihometrično testiranje?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.