četrtek, 24 septembra, 2020
Doma Izpostavljeno Družba Daruj kri z Univerzo v Ljubljani

Daruj kri z Univerzo v Ljubljani

Ker je pomagati dobro in lepo, Univerza v Ljubljani organizira krvodajalsko akcijo, da pomagamo tistim, ki našo pomoč potrebujejo. V Sloveniji vsakih 5 minut, nekdo potrebuje kri in mi ga lahko pomagamo rešiti!

Prva krvodajalska akcija Univerze v Ljubljani poteka v dveh terminih:
četrtek, 14. 2. 2019, od 10.00 do 12.00 ure
– četrtek, 21. 2. 2019, od 10.00 do 12.00 ure.

V obeh terminih se udeleženci dobijo ob 10.00 uri pred Zavodom Republike Slovenije za transfuzijsko medicino, Šlajmerjeva ulica 6, 1000 Ljubljana.

Če želiš sodelovati, se moraš prijaviti, saj je število darovalcev, zaradi organizacije dela na Zavodu za transfuzijo, omejeno na število 20. Prijavo lahko preprosto opraviš preko naslednjega obrazca:
– 2. termin, četrtek, 21. 2. 2019: https://goo.gl/1ceKfS

Kako poteka odvzem krvi?

Ob vsakem obisku morate imeti s seboj osebni dokument (osebno izkaznico, potni list, …), ki ga boste predložili ob vpisu.

Po vpisu vam bodo preverili koncentracijo hemoglobina v krvi in vam ob prvem obisku določili orientacijsko krvno skupino AB0. Skupaj boste pregledali medicinski vprašalnik ter vam izmerili krvni pritisk. Na podlagi opravljenih meritev in medicinskega vprašalnika se odločijo o primernosti za darovanje krvi. Sam odvzem traja od 5 do 10 minut in praviloma ni boleč. Vbodno mesto naj ostane previto s kompresijskim povojem vsaj dve uri po končanem odvzemu.

Kdo lahko daruje?

Kri lahko daruje vsaka oseba:
* med 18. in 65. letom starosti,
* ki tehta vsaj 50 kg in
* je dobrega zdravja;
* moški na vsake 3 mesece,
* ženske na vsake 4 mesece.

Podrobnejše informacije o odvzemu krvi, si lahko ogledaš na spletni strani Zavoda RS za transfuzijsko medicino: http://www.ztm.si/krvodajalstvo/kdo-lahko-daruje-kri/.

Novinarka in urednica revije Dijak 2019

Bodi prvi in oceni prispevek: 1 zvezdica2 zvezdici3 zvezdice4 zvezdice5 zvezdic
Loading...

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo, vnesite svoje ime tukaj
Prosim vnesite svoj komentar!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.

29,206FansLike
2,196FollowersFollow
2,640FollowersFollow
1,679FollowersFollow

Najbolj priljubljeno

Odkritje plina na Veneri bi lahko bilo najpomembnejše doslej

Prejšnji teden so znanstveniki naznanili odkritje plina fosfin v ozračju Venere. Upravitelj ameriške vesoljske agencije Nasa Jim Bridenstine je odkritje označil za najpomembnejše odkritje...

☑️ KVIZ: Katera sladica je idealna zate?

Nekateri s(m)o za sladko! Sladica je pika na i vsakega poštenega obroka. Okusi so različni, zato hitro reši zabaven kviz in ugotovi, katera sladica...

FF odpira svoja vrata: Kako, zakaj in kje se naučiti tujega jezika

Poznavanje jezikov je močno orožje vsakega življenjepisa in nam omogoča olajšano komunikacijo z ljudmi po vsem svetu. Tuji jeziki postajajo simbol izobraženosti in razgledanosti,...

Ruth Bader Ginsburg: 10 dejstev o izjemni ženski

18. septembra je preminula Ruth Bader Ginsburg, ameriška vrhovna sodnica. Bila je velika borka za državljanske pravice, s svojimi ostrimi argumenti pa si je...