Daruj kri z Univerzo v Ljubljani

Ker je pomagati dobro in lepo, Univerza v Ljubljani organizira krvodajalsko akcijo, da pomagamo tistim, ki našo pomoč potrebujejo. V Sloveniji vsakih 5 minut, nekdo potrebuje kri in mi ga lahko pomagamo rešiti!

Prva krvodajalska akcija Univerze v Ljubljani poteka v dveh terminih:
četrtek, 14. 2. 2019, od 10.00 do 12.00 ure
– četrtek, 21. 2. 2019, od 10.00 do 12.00 ure.

V obeh terminih se udeleženci dobijo ob 10.00 uri pred Zavodom Republike Slovenije za transfuzijsko medicino, Šlajmerjeva ulica 6, 1000 Ljubljana.

Če želiš sodelovati, se moraš prijaviti, saj je število darovalcev, zaradi organizacije dela na Zavodu za transfuzijo, omejeno na število 20. Prijavo lahko preprosto opraviš preko naslednjega obrazca:
– 2. termin, četrtek, 21. 2. 2019: https://goo.gl/1ceKfS

Kako poteka odvzem krvi?

Ob vsakem obisku morate imeti s seboj osebni dokument (osebno izkaznico, potni list, …), ki ga boste predložili ob vpisu.

Po vpisu vam bodo preverili koncentracijo hemoglobina v krvi in vam ob prvem obisku določili orientacijsko krvno skupino AB0. Skupaj boste pregledali medicinski vprašalnik ter vam izmerili krvni pritisk. Na podlagi opravljenih meritev in medicinskega vprašalnika se odločijo o primernosti za darovanje krvi. Sam odvzem traja od 5 do 10 minut in praviloma ni boleč. Vbodno mesto naj ostane previto s kompresijskim povojem vsaj dve uri po končanem odvzemu.

Kdo lahko daruje?

Kri lahko daruje vsaka oseba:
* med 18. in 65. letom starosti,
* ki tehta vsaj 50 kg in
* je dobrega zdravja;
* moški na vsake 3 mesece,
* ženske na vsake 4 mesece.

Podrobnejše informacije o odvzemu krvi, si lahko ogledaš na spletni strani Zavoda RS za transfuzijsko medicino: http://www.ztm.si/krvodajalstvo/kdo-lahko-daruje-kri/.

Novinarka in urednica revije Dijak 2019

Prejšnji članekZakaj vas vabimo na humanistiko v Koper in v čem se razlikujemo od drugih?
Naslednji članekSerija The Big Bang Theory se poslavlja

Novinarka in urednica revije Dijak 2019

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.