Dejstva o Veliki noči, ki jih nisi vedel

Legenda o Velikonočnem zajčku se ni začela v ZDA

Plišasti velikonočni zajec ob pisankah na travi

Si se kdaj vprašal, od kod zgodba o Velikonočnem zajčku? Še ena ameriška neumnost, si misliš. A kaj, ko to ni res. V bistvu se je Velikonočni zajček sprva pojavil bližje, kot si misliš.

Lahko rečemo, da zgodba o zajcih, ki prinašajo jajca, ni logična. Zagotovo mora obstajati razlog, zakaj otroci vsako leto hitijo pogledat, kakšne dobrote jim je pustilo to mitsko bitje, kajne?

Toda tako kot Božiček nima krščanskega pomena za božič, tudi Velikonočni zajček nima prave povezave z največjim krščanskim praznikom.

Izvor Velikonočnega zajčka sega več stoletij nazaj, začenši v predkrščanski Nemčiji. Tu naj bi bil zajec simbol poganske boginje pomladi in plodnosti.

S širjenjem krščanstva po Evropi so se poganski običaji pomešali s krščanskimi prazniki, tako da je Velikonočni zajec za otroke, ki so se na Velikonočno nedeljo dobro vedli, znesel v gnezdo pisana (danes čokoladna) jajca.

Praznik je angleško ime »easter« dobil po anglosaški boginji Eostri.

anglosaška boginja Eastra

Naslednje zabavno dejstvo, ki ga imamo o Veliki noči, je povezano z vprašanjem: zakaj se velika noč v angleščini imenuje »Easter«?

Po mnenju znanstvenikov je ta krščanski praznik dobil ime po anglosaški boginji Eostri, ki je bila upodobljena kot boginja plodnosti ter boginja zore in svetlobe.

Častili so jo na poganskih praznikih, ki so praznovali prihod pomladi, kar še dodatno poudarja prepletanje poganskih tradicij s krščanskimi prazniki.

Najpopularnejša znamka čokoladnih jajc jih proizvede več kot 1,5 milijona dnevno

Najpopularnejše čokoladno jajce Cadbury's

Cadbury’s, najpopularnejša znamka čokoladnih jajc, vsako leto proizvede 500 milijonov kremnih jajc. Če bi jih naložili enega na drugega, bi bili desetkrat višji od Mount Everesta.

Tovarna v Birminghamu vsak dan proizvede 1,5 milijona kremnih jajc, kremno jajce pa je najbolj priljubljena čokolada v obliki jajca na svetu.

Barvanje jajc izhaja iz ukrajinske tradicije

Človeške roke posegajo po pisanih jajcih

Ukrajinci že nešteto generacij krasijo jajca kot poziv bogovom in boginjam zdravja in plodnosti.

Ta pobarvana jajca se imenujejo »pysanke« (kar se izgovori enako kot pisanke) in so narejena z uporabo voska in barvil. Tako se je ta praznik tudi razširil v ZDA in potem po vsem svetu.

Največje velikonočno jajce izhaja iz Kanade

Največja pisanka na svetu v Kanadi

Največje velikonočno jajce na svetu je visoko slabih devet metrov in pol in široko dobrih pet metrov. Jajce, ki so ga naredili v Vegrevillu v Alberti v Kanadi, tehta kar 5000 kg. Za njegovo izdelavo pa je bilo potrebnih kar 12 000 ur.

Največje velikonočno jajce na svetu, imenovano Vegreville Pysanka, je pravzaprav bolj sestavljanka kot skulptura, saj je izdelano iz 3500 kosov aluminija.

Preste so bile nekoč povezane z veliko nočjo

Ženska roka z veliko presto v roki

Ko pomisliš na veliko noč, se običajno v mislih pojavijo dobrote kot so šunka, hren, potica, čokolada in jajca. Toda ali si vedel, da so tudi preste velikonočni prigrizek?

»Pretzle« povezujemo z veliko nočjo, ker njihovi zvitki spominjajo na prekrižane roke pri molitvi. Od petdesetih let 20. stoletja je bila tradicija, da so Nemci na veliki petek za večerjo jedli preste in trdo kuhano jajce.

Prvo čokoladno jajce v Združenem kraljestvu je bilo izdelano v 19. stoletju

Prva čokoladna jajca v leseni škatli

Si se kdaj vprašal, kdaj se je začelo uživanje čokoladnih jajčk za veliko noč? Za to so krivi Britanci.

V 19. stoletju je družina Fry iz Bristola vodila največjo tovarno čokolade na svetu in leta 1873 izdelala prvo čokoladno jajce. Dve leti pozneje, leta 1875, je podjetje Cadbury’s izdelalo prvo velikonočno jajce.

V Nemčiji je na veliki petek prepovedano plesati

Na veliki petek, ko se začne velikonočni konec tedna, je v večini nemških zveznih dežel prepovedano plesati v javnosti. Celo evropska prestolnica klubov, Berlin, iz spoštovanja do verskega dneva postane območje brez plesa.

V deželi Baden-Württemberg je dovoljeno predvajati glasbo, ples pa ni dovoljen, medtem ko vas lahko na Bavarskem, če vas ujamejo pri predvajanju kakršne koli glasbe v baru, kaznujejo z globo do 10 000 evrov.

Zakaj torej v Nemčiji ni plesa v velikonočnem času?

Ta prepoved je posledica spoštovanja do kristjanov, ki na veliki petek in velikonočno nedeljo žalujejo za Jezusovo smrtjo, v Nemčiji pa ta dneva veljata za praznika tišine.

Koliko ljudi dejansko pleše v Nemčiji ni znano, niti če te kazni dejansko delijo.

Velika noč se praznuje v nedeljo po polni luni, ki sledi 21. marcu.

Osvetljena luna, od prazne do polne lune

Veš, zakaj se veliko noč praznuje vsakič na drug datum? To je odvisno od luninega koledarja in položaja lune.

Velika noč dejansko pade na prvo nedeljo po polni luni, ki nastopi 21. marca ali pozneje, kar naj bi pomenilo začetek pomladi.

Najdražje velikonočno jajce je bilo prodano leta 2007 v Londonu

Verjetno najdražje jajce na svetu je bilo leta 2007 pri Christie’s v Londonu prodano za 9 milijonov funtov (nekaj več kot 10 milijonov evrov). To je podrlo prejšnji Fabergejev rekord.

Emajlirano jajce vsebuje raznobarvnega petelina, ki ob vsaki uri pokuka iz jajca in zamahne s krili, nato pa trikrat pokima z glavo.

Jajce je leta 1902 v Sankt Peterburgu izdelal Karl Fabergé. Je drugo največje jajce, ki ga je Fabergé kdaj koli izdelal.

Prejšnji članekSpecifični geni shizofrenije
Naslednji članekKako pravilno in ustrezno vzdrževati robotski sesalnik?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.